Foto: Promo

Knjiga "O opstanku i bivstvu - dnevnički zapisi od 1942. do 1945.", Vojislava Voje Čolanovića, priređivača Jelene Žurić, u izdanju RTS Izdavaštva, biće predstavljena sutra u 18 časova u RTS klubu.

Na promociji knjige u ovom klubu koji se nalazi u zgradi Radio Beograda govoriće, osim prireživačice Jelene Žurić, i profesor doktor Vladislava Gordić Petković, s Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i doktor Nataša Milićević, s Instituta za noviju istoriju Srbije.

Vojislav Voja Čolanović, čiji su zapisi „predmet knjige“, bio je književnik i prevodilac, osnivač i prvi urednik Naučnog programa Televizije Beograd. Rođen je u Bosanskom Brodu 1922, a preminuo u Beogradu 2014. godine. Čolanović je, podsećaju izdavači, zbirkama pripovedaka „Osedlati mećavu“, „Miris promašaja“, „Osmeh iz crne kutije“ (za koju je dobio Andrićevu nagradu) i romanima „Druga polovina neba“ , „Pustolovina po meri“, „Levi dlan, desni dlan“, „Zebnja na rasklapanje“(NIN-ova nagrada), „Džepna kob“, „Lavovski deo ničega“, „Oda manjem zlu“ ostavio neizbrisiv trag u našoj književnosti.

I dok je pre jedne decenije objavljen „nezaobilazni vodič kroz poetički i intimni svet Voje Čolanovića“, pre dve godine svetlost dana ugledao je Čolanovićev dnevnik iz vremena nemačke okupacije „Šapat ispod obešenih“.

Voja Čolanović
Voja Čolanović Foto: Printscreen/YouTube/TVKragujevac

A knjiga „O opstanku i bivstvu – dnevnički zapisi od 1942. do 1945.“, kako je nedavno zabeležila Vladislava Gordić Petković u književnoj kolumni za Nova.rs, otkriće kako budući pisac pokušava da se iskobelja iz „baruštine svakodnevnog života“, i kako postaje sopstveni narator i junak. Čolanović ovim dnevnikom dokazuje da i najstrašnije doba ima svoju uverljivu običnost, svoju rutinu…

Bonus video: Beogradske adrese srpskih pisaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar