Foto:Promo

Samostalna izložba "Suzovača" umetnice Dee Džanković biće otvorena 8. jula u 19 časova u beogradskoj Galeriji Monolog.

Na postavci u galeriji u Cetinjskoj umetnica Dea Džanković predstavlja umetnost kao sredstvo komunikacije, s ciljem da izrazi konkretnu misao, viziju ili aspekt, ili da artikuliše apstraktni odnosno emocionalni univerzum izvan reči.

Na umetnost, kako u katalogu za izložbu „Suzovača“ podsećaju Jan Gustav Fiedler i Denis Leo Hegić, uvek je uticao čin komunikacije.

Rafaelova freska „Atinska škola“, slika „Veseljaci tokom Maslenice“ Franca Halsa ili „Ručak“ Dijega Velaskeza prikazuju različite oblike verbalne komunikacije u raznovrsnim društvenim okruženjima tokom različitih vremenskih razdoblja. Prikazi mrtve prirode i svakodnevnih životnih situacija, često smeštenih u kuhinjama, restoranima ili barovima, takođe ističu ova mesta interpersonalne razmene. Dea Džanković u svome radu istražuje jedan poseban društveni konstrukt unutar koga se odigrava određeni oblik verbalne interakcije – navode kustosi najavljujući da će tokom izložbe „Suzovača“, beogradska galerija odražavati kafanu.

Dea Džanković, Foto:Nikola Rudić

Kafana je, kako naglašavaju, mesto gde odlazimo da bi se oslobodili, okruženje koje ohrabruje emocionalne izlive, vikanje, plač, fizičke obračune, priznanja, pokajanja i lomljavu stakla.

– Jedan od ključnih sastojaka ove jedinstvene atmosfere je rakija. To je ulje koje podmazuje ovaj nepredvidivi motor emocija. Naziv „Suzovača“ odnosi se na centralni umetnički rad postavke na izložbi, flašu rakije napravljenu od suza. U ovom slučaju, suza Dee Džanković. Slana metafora za flaširane emocije – ocenjuju kustosi.

Jan Gustav Fiedler & Denis Leo Hegić, Foto:Nikola Maraš

I dok su sam naziv postavke i njen centralni rad nastali kao igra reči, od tipičnih naziva za rakiju u zavisnosti od ukusa, i suza kao njenog ključnog sastojka, ipak predstavlja specifičnu formulu koja može da se konzumira.

Izložba „Suzovača“, koja donosi i najnovije video radove i instalacije Dee Džanković, trajaće do 5. avgusta.

Galerija Monolog u Cetinjskoj sastavni je deo Museum of Now iz Berlina, koji definiše sebe kao „crnu kutiju“, čiji je zadatak da mapira aktuelne trendove i vibrantnost savremenog umetničkog trenutka, i predviđa buduće trendove. Zamišljena je i kao kreativni kanal povezivanja Beograda i Berlina, napominju iz ove galerije.

Bonus video: Portret Merilin Monro Endija Vorhola prodat za rekordnu sumu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar