Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo i Aja Jung, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Sigurni smo da je pred vama i nama program čistih senzacija i neponovljivih iskustava koja niko ne može da vam prepriča, rekla je Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre, na najavnoj konferenciji za medije u Ambasadi Francuske.

– Ako je izbor prosečan ili loš, onda je sav ogroman trud ili rad uzaludan. Verujem u snagu umetnika i njegovog dela, jer to je ono što nas okuplja, bilo da smo organizatori, novinari ili publika. Kada imate vrhunske radove onda imate cilj i opravdanje – dodala je Aja Jung. Ona je najavila 17. izdanje festivala koje će trajati  od 21. marta do 12. aprila. Tokom 20 predstava u Beogradu i četiri u Novom Sadu publika će ukupno videti 25 koreografskih radova.

Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Konferenciji su prisustvovali i ambasadori svih 12 zemalja učesnica na ovogodišnjem festivalu: Francuske, Belgije, Italije, Španije, Nemačke, SAD, Izraela, Kanade, Holandije, Argentine, Hrvatske i Brazila i predstavili su trupe iz svojih domovina.

Ambasadorka Kanade Kati Čaba najavila je dve kompanije koje dolaze ovoga puta – Šaj Kubler i Radical System Art iz Vankuvera i Balet džez iz Montreala.
– Trupa iz Montreala uz komad „Igraj sa mnom“, pod umetničkom direkcijom Luja Robiteja, a uz odobrenje Lenarda Koena, daje omaž ovom vrsnom umetniku, evocirajući životne cikluse kroz pet sezona, kako je to opisano u njegovoj muzici i pesmama – najavljuje ambasadorka.
Kako je objasnila, tri koreografa bila su zadužena da osmisle pokret na muziku legendarnih pesama, a „slavnog umetnika i njegov rad oživaljava na sceni 14 izuzetnih igrača“.

Ambasador Brazila Eduardo Boteljo Barbosa najavio je Kompaniju Lije Rodrigeš koja će nastupati 8. aprila u Ateljeu 212, a prema njegovim rečima, predstavlja jedan od najhrabrijih glasova savremene igre.
– Komad „Furija“ predstavlja svet u jezivom crnilu brazilskih favela – mada ih mi zovemo zajednice. Odvaja publiku od udobnosti neznanja koje licemerno maskira nepovratne štete ropstva i kolonijalizma. Predstavlja furiju rezistentne snage, strasti za životom i stvaranjem i hrabro pokazuje probleme s kojima se bori savremeno društvo u Brazilu – kazao je ambasador.

Balet Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke predstavila je Maja Bogdan koja je napomenula da Maša Kolar inspiraciju traži u tradiciji i folkloru regiona.

Domaćin konferencije, ambassador Francuske Žan-Luj Falkoni najavio je Kompaniju Olivijea Diboa iz Pariza koja više od decenije potresa fransucku scenu svojim radikalnim koreografskim postavkama.

Festival će 21. marta u Sava centru svečano otvoriti Jair Vardi, jedan od najvećih vizionara u oblasti savremene igre. Potom će nastupiti Balet Drezden Frankfurt sa komadima „Alter Ego“ i „Al di La“ koreografa Jakopa Godanija, uz pratnju Beogradske filharmonije.

U susret glavnom programu nastupiće zvezde Njujork siti baleta 13. marta u Novom Sadu i 14. marta u Beogradu, za šta su karte već raspordate. Posebnu izvedbu čini i predstavljanje komada Sanje Ninković u Narodnom pozorištu, u okviru projetka „Veruj u sebe“ koje će se održati 29. marta.