Predstava "Edip" - JDP Foto: Nebojša Babić/JDP Promo

Sofoklov “Edip” u režiji Vita Taufera u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta biće izvedena u utorak, 15. novembra, na sceni Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani, saopštili su iz JDP-a.

Ovo je prva premijerna predstava JDP-a u ovoj sezoni koja je odigrana 17. septembra. Od tada je izvedena devet puta i to uvek pred punom salom pa ju je do sada videlo 5.400 gledalaca. Sva četiri izvođenja u novembru rasprodata su za svega 24 sata, a lista čekanja je formirana još u septembru, navodi se u saoptenju JDP-a.

„Edip“ Foto:Nebojša Babić/JDP Promo

U tragediji o Edipu, kome su prorekli da će ubiti oca i oženiti se majkom, igraju Milan Marić, Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Nebojša Ljubišić, Zoran Cvijanović i Joakim Tasić. Tekst su adaptirali Vesna Radovanović i Marko Manojlović, scenograf je Lazar Bodroža, kostimograf Marija Marković Milojev, a autori muzike su Robert Pešut – Magnifico i Aleksander Pešut – Schatz!.

Saradnja između jednog od najznačajnijih slovenačkih teatara, Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane i Jugoslovenskog dramskog pozorišta traje već godinama. Na sceni Drame SNG-a 1998. godine gostovala je predstava “Bure baruta”, a usledile su „Beogradska trilogija”, “Skup”, “Molijer – još jedan život”, “Hadersfild”, “Skakavci”, “Hamlet” (reditelja Dušan Jovanović), “Elijahova stolica”, “Rođeni u YU”, “Zmajeubice”, “Hamlet” (redotelja Aleksandra Popovskog), “Tako je (ako vam se tako čini)”, “Kralj Betajnove”.

„Edip“ Foto:Nebojša Babić/JDP Promo

Poslednji put, JDP je gostovalo u Ljubljani u decembru 2019. godine sa predstavom “Ujka Vanja”. U februaru iste godine, Drama Slovenskog narodnog gledališča gostovala je na Sceni „Ljuba Tadić” sa predstavama “Visočka hronika” i “Prokleti pušači”, a novo gostovanje ovog teatra je 23. marta 2023. sa komadom “Veliki diktator” po filmu Čarlija Čaplina u režiji Dijega de Brea.

Razmena predstava između Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Slovenskog narodnog gledališča drama iz Ljubljane ostvaruje se uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Bonus video: Reditelj Aleksandar Popovski o predstavi „Alisa u zemlji strahova“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare