Jovan Ginić u Kanu Foto: Gordan Matić

Jovan Ginić, koji tumači glavnu ulogu u filmu „Lost Country“ Vladimira Perišića, osvojio Nagradu „Otkrovenje“ koju najboljem mladom glumcu festivala dodeljuje fondacija „Luj Roderer“.

Priznanje je uspostvljeno pre šest godina kako bi se ohrabrili mladi glumački talenti, i dodeljuje se u okviru kanskog programa „Nedelja kritike“. Pored nagrađenog Ginića, u filmu „Lost Country“ glumi još troje mladih glumaca-debitanata: Miodrag Jovanović, Lazar Kocić i Ana Simeunović , koji su takođe u Kanu, kao i svetski priznati dramski umetnici Jasna Đuričić i Boris Isaković.

Jovan Ginić u Kanu Foto: Gordan Matić

Podsećamo da je svetska premijera filma „Lost Country“ održana 22. maja, u do poslednjeg mesta popunjenom bioskopu „Miramar“. Perišić i njegova ekipa nagrađeni su dugim i srdačnim aplauzom.

Ovogodišnje, 62. izdanje „Nedelje kritike“ obuhvata jedanaest ostvarenja iz čitavog sveta, od kojih se sedam, uključujući i „Lost Country“, takmiče za gran-pri i druge nagrade. Žirijem programa „Nedelja kritike“ ove godine predsedava francuska rediteljka Odri Divan čiji je film „Događaj“ osvojio „Zlatnog lava“ 2021. godine u Veneciji. Pored Dinanove, u žiriju su nemački glumac Franc Rogovski, filmske profesionalke Kim Jutani i Minakši Šede, kao i portugalski direktor fotografije Rui Posas.

Jovan Ginić u filmu „Lost Country“ glumi Stefana, petnaestogodišnjeg gimanazijalca koji 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima, shvata da je njegova majka saučesnica korumpirane vlasti. „Lost Country“ je koproduckija Francuske, Srbije, Luksemburga i Hrvatske, i jedini film iz ovog dela Evrope u ovogodišnjim kanskim programima.

Nastanak filma „Lost Country“ podržao je Filmski centar Srbije na Konkursu za Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, prepoznavši „potencijal za dug i uspešan život na najvažnijim internacionalnim festivalima, kao i u svetskoj arthouse distribuciji“. Srpska kinematografija je svog predstavnika u Kanu poslednji put imala 2018. godine kada je u programu „Petnaest dana autora“ prikazan „Teret“ u režiji Ognjena Glavonića. Nagrada za Ginića je prva kanska nagrada za sprski film posle mnogo godina.

Bonus video: Izložba Vuka Vidora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar