Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Muzej Nikole Tesle biće preseljen u zgradu Termoelektrane "Snaga i svetlost" koja se nalazi u marini „Dorćol“, na desnoj obali Dunava, objavljeno je na današnjoj onlajn konferenciji „Istinski muzej genija“ u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja i Muzeja Nikola Tesla.

Pomoćnica ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić je na konferenciji istakla da će preseljenjem Muzeja Nikole Tesle u zgradu stare Termoelektrane „Snaga i svetlost“ biti obuhvaćeno i prožeto više aspekata zaštite kulturnog nasleđa.

„Zbog dragocenih istorijskih i arhitektonskih vrednosti koje objekat nekadašnje termoelektrane poseduje kao spomenik industrijskog nasleđa, projektu rekonstrukcije će se pristupiti kao sveobuhvatnom planu revitalizacije industrijskih vrednosti objekta, kreiranju savremene muzejske postavke i njihovom simboličnom prožimanju sa likom i delom genija i začetnika nove ere neizmenične struje, Nikolom Teslom“, rekla je Vanušić.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Imajući u vidu da je u vreme kada je podignuta, Termoelektrana snabdevala ceo Beograd električnom energijom, odluka da se ovaj objekat industrijskog nasleđa revitalizuje i oživi kao novi savremeni muzej Nikole Tesle bila je logičan izbor, ukazala je Vanušić.

Vanušić je naglasila da Ministarstvo kulture i informisanja pažljivo prati tok ovog procesa i aktivno učestvuje u njegovoj realizaciji. “Ministarstvo je preko Razvojne banke Saveta Evrope obezbedilo sredstva bespovratne pomoći radi pripreme i izrade neophodne tehničke dokumentacije rekonstrukcije, dok će dodatna budžetska sredstva namenjena organizovanju javnog konkursa za arhitektonsko idejno rešenje biti obezbeđena kroz redovan program rada Muzeja“, precizirala je ona i dodala da će naredna, 2022. godina, biti u znaku pripreme, promišljanja i nalaženja najboljeg idejnog rešenja za budući Muzej Nikole Tesle.

„Nadam se da će zaključci, saveti i ideje sa ove konferencije značajno doprineti našim budućim naporima da u Beogradu uskoro imamo Muzej Nikole Tesle – Istinski muzej genija“, zaključila je Vanušić.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na konferenciji su učestvovali: Rifat Kulenović, muzejski savetnik u Muzeju nauke i tehnike, Beograd; Sonja Ifko, Arhitektonski fakultet, Ljubljana; Branimir Jovanović, viši kustos i bivši direktor Muzeja Nikole Tesle u Beogradu; Natalija Zarzecka, direktorka Krikoteke – Centra za dokumentaciju umetnosti Tadeuša Kantora iz Krakova (Poljska); Vladimir Perić, kustos u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu; Sandro Debono, muzejski mislilac i strateg, specijalni savetnik malteškog ministra kulture; Zorica Civrić Flores, viša kustoskinja Muzeja nauke i tehnike u Beogradu; Maksimian Alba, grafički i izložbeni dizajner u Muzeju Nikole Tesle, Beograd i Tanasis Kontonikolaou, generalni direktor, NOESIS, Solun.

bonus video: Luvr – najveći muzej na svetu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar