Foto: Promo

U „Arhipelagu“ treba da se ove jeseni pojavi knjiga drama Marije Karaklajić, čiji se  književni i scenski talenat menjao i usmeravao od realističke postavke radnje do postdramskog izraza i pretapanja lokalnog u arhajsko.

Vladislava Gordić Petković Foto: Vladislav Mitić

U „Laguni“ će se tokom ove godine pojaviti prvi srpski prevod romana „Sumorna kuća“ Čarlsa Dikensa; među slavnim čitaocima koji ovo delo smatraju Dikensovom najboljom knjigom nalaze se i tako različiti umovi i senzibiliteti kao što su književni teoretičar Harold Blum i živa legenda horora i fantastike Stiven King.

Savez feminističkih organizacija „(Re)konekcija“ objavljuje antologiju novosadske ženske poezije koju priređuje Siniša Tucić.

Takođe, i knjigu eseja Nine Živančević „Veštačka inteligencija i prirodna glupost“, koja kruniše njen tridesetpetogodišnji umetnički angažman. U knjizi posreduje uspomene na Alena Ginzberga i ostale pesnike bit generacije, i u njoj piše o umetničkim praksama i formativnim uticajima koji su oblikovali njen život i rad.

Uz nove romane Džonatana Frenzena, Sali Runi i Džona Banvila koji se ove jeseni pojavljuju u evropskim i američkim knjižarama svakako vredi pomenuti i novu studiju Meri Bird, „Dvanaest Cezara: slike moći od antike do danas“.

Bonus video:

Zašto je važno da čitamo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare