Jelena Lengold Foto: Dalibor Danilović

Međunarodna nagrada "Branko Radičević“ uručena je Jeleni Lengold za ukupno pesničko i književno delo na svečanom zatvaranju manifestacije "Brankovo kolo" u Sremskim Karlovcima, saopštili su danas organizatori.

Na svečanosti u Karlovačkoj gimnaziji u ponedeljak, nagradu je Lengold uručio Nenad Grujičić, predsednik žirija u kome su i Andrea Beata Bicok i Radmilo V. Radovanović.

Lengold je rekla, između ostalog, da je ovih dana čitajući Radičevića nakon dužeg vremena primetila da neke njegove pesme zna napamet i da ga to, pored ostalog, odlikuje kao velikog pesnika koji je etabliran u svesti naroda.

Grujičić je istakao da je „Brankovo kolo“ bilo i ostalo korektivni faktor pesničke i književne scene, a ocenjeno je i da kao stvaralac Lengold izražava ultrasvest o nemogućnosti stvaralačke simbioze umetnosti i politike.

„Poezija Lengold uzima detinjstvo i svakodnevicu kao temporalni i prostorni mizanscen gde se ukazuju stvarnosni likovi i sudbine, događaji i doživljaji običnih ljudi. Prolazno i zemaljsko, zbiljsko i konkretno, predstavljaju osnovu za poetski maštarijum maternjega jezika u knjigama Lengold“, saopštilo je „Brankovo kolo“.

Na svečanom zatvaranju nastupio je hor Karlovačke gimnazije pod dirigentom profesoricom Milom Radonić, kao i ranije dobitnice nagrade „Stražilovo“ pesnikinje Valentina Milačić i Aleksandra Marilović iz Republike Srpske, i Ivan Despotović dvostruki dobitnik „Brankovog kola“, kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, aktuelni dobitnik „Stražilova“ Dimitrije Nikolić je nastupio i kao pijanista izvodeći kompoziciju Isidore Žebeljan „Dark Velvet“, a operska pevačica Natalija Erdeljan, u klavirskoj pratnji profesorice Maje Grujić izvela je kompoziciju Miloja Milojevića „Jesenja idila“ na stihove Vojislava Ilića.

Kvartet Karlovačke bogoslovije „Sveti Arsenije Sremac“ otpevao je „Dogmatik petog glasa“ u zapisu Stevana Mokranjca, a tokom zatvaranja je uz stihove „Pevam danju, pevam noću“ najavljena proslava 200. godišnjice rođenja Aleksija Branka Radičevića naredne godine, naveli su iz „Brankovog kola“.

Bonus video: O gradu, ljudima i muzici – Vladimir Skočajić Skoča

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar