Jelena Marinkov, „Karantin u paklu”, Foto: privatna arhiva

Brankova nagrada Društva književnika Vojvodine dodeljana je Jeleni Marinkov za knjigu “Кarantin u paklu” u izdanju Кnjiževne radionice Rašić.

O nagrađenoj knjizi “Кarantin u paklu” pisala je naša književna kritičarka Vladislava Gordić Petković u svojoj redovnoj kolumni „Knjige za ovu nedelju“.

Brankova nagrada se dodeljuje za najbolju knjigu umetničke poezije, autora mlađeg od 29 godina, objavljenu na srpskom jeziku, za period između dve dodele. Žiri u sastavu Marija Šimoković (predsednik), Dragan Jovanović Danilov i Slavomir Nišavić, razmatrao je osam naslova pristiglih na konkurs, a odluku o 61. laureatu Brankove nagrade doneo je jednoglasno.

Jelena Marinkov rođena je 1993. godine u Кikindi. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je završila i master studije. Trenutno je doktorand na modulu Srpska književnost. Bavi se naučno – istraživačkim radom, objavljuje radove u naučnim časopisima i zbornicima, piše književnu kritiku, poeziju i prozu u periodici. Dobitnica je nagrade Đura Đukanov 2015. za zbirku priča “Ispuštene priče”, nagrade Bač u Elemiru za humorističko-satiričnu priču 2017. i prve nagrade na konkursu za najbolji esej o Disu 2020. godine. Njen rukopis poezije bio je u užem izboru za nagrade mladim pesnicima Mladi Dis i Mak Dizdar prošle godine.

Jelena Marinkov Foto:privatna arhiva

U obrazloženju žirija Brankove nagrade navodi se da njena zbirka pesama “Кarantin u paklu” uvezuju u koherentnu celinu brižljivo sortirane kataloge promašenih života, promašenih ljubavi, promašenih ciljeva, promašenih vremena i mesta, promašenih puteva koji ne vode ka hepiendu, pa otuda i toliko upečatljivih pesama koje su, daleko od svake banalnosti i patetike, sirove i surove u svojim iskazima.

Ravnodušnost prema sopstvenim i tuđim životima jeste ono što objedinjuje sve fikcionalizovane lirske subjekte: muške, ženske i animalne, što karakteriše njenu knjigu.

“Pesničko ja, iz koje god ga perspektive posmatramo, svedoči o promašenom životu, srodnicima prijateljima i ljubavnicima bez kalkulisanja, jer ne želi nekakvim umetničkim trivijalnostima i hokus-pokusima da utiče na ono što mora biti napisano tako ili nikako drugačije. Napisati nešto što očarava, ali još više intrigira, uznemirava i zgražava, nešto jedinstveno i ubedljivo, a začinjeno ravnodušnošću i bez samosažaljevanja, mogu samo oni koji su sigiurni u to da će njihov pesnički jezik izdržati svu semantičku brutalnost. Ovakvu poeziju mogu da pišu samo oni koji ne drže mnogo do posledica kontroverznog ogoljavanja kontaminiranog unutrašnjeg sveta, ali i stvarnosti doživljene isključivo kao proizvod nepravdi i besmislenosti. Pesme iz “Кarantina u paklu” su prostori nekadašnje sreće koji su nadživeli svaku nesrećnu misao o njima”, istaknuto je u obrazloženju.

Iza pesama Jelene Marinkov stoji zavidan kulturni kapital a, po oceni žirija, ono što je najlepše je to što je pesnikinja pokazala da tek uronjenost u presan životni realitet može doneti vrednu i jaku poeziju.

“Lep vektor pesničke osetljivosti stoji iza ove zbirke srećno pronađenog naslova, koji i sam predstavlja jasnu indikaciju čitaocu i uvodi ga u jedan autentičan poetski svet. Najveće oružje Jelene Marinkov je poetičko ogoljavanje sopstvene intime. Ogoljavanje svakodnevnog užasa. Udarcem u pleksus čitaoca šokira i budi iz učmalosti. Njen lirski subjekt nije jednostavan. Na tom planu javlja se policentričnost. Njeni lirski junaci su postavljeni na tegobnoj društvenoj vertikali”.

Po tradiciji, Brankova nagrada će ovogodišnjem laureatu biti uručena u okviru 16. Međunarodnog novosadskog književnog festivala koji će se održati od 6. do 8. septembra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar