Jelena Angelovski, dobitnica Nagrade "Maleni cvet" za knjigu "Mika" Foto:Privatna arhiva

Nagradu Grada Niša za književnost za decu i mlade - „Maleni cvet“ za najbolju knjigu u 2022. godini osvojila je Jelena Angelovski za knjigu „Mika“ u izdanju Službenog glasnika, saopštio je žiri.

Na konkurs koji je objavljen decembra 2022. godine stiglo je 26 knjiga iz produkcijske 2022. godine. U najuži izbor žiri je uvrstio, osim nagrađene, i naslove: Uroš Petrović, “Bajke (prvih sedam)” (Laguna) i Jelena Vukić, “Milan, Vesna i jedna kuća tesna” (Službeni glasnik).

Jelena Angelovski, dobitnica Nagrade „Maleni cvet“ za knjigu „Mika“ Foto:Privatna arhiva

Odluku o pobedniku doneo je žiri u sastavu: prof dr Danijela Кostadinović (predsednica), prof. dr Milica Aleksić i pisac Srđan V. Tešin, na sednici održanoj 29. marta 2023. godine u Nišu, većinom glasova. U obrazloženju odluke su istakli:

„U široko postavljenom interknjiževnom i interkulturalnom dijalogu sa tradicijom i modernošću, svojim i stranim, Jelena Angelovska u romanu „Mika“, u trideset poglavlja napisanih po azbučnom redu, od A do Š, od početka do kraja detinjstva i novog početka, duhovito i uz visoko izgrađenu svest o značaju jezika u kreiranju fikcionalnih svetova, opisuje odrastanje i sazrevanje glavnog junaka, tinejdžera Mike, u Švajcarskoj. Dileme i pitanja u vezi sa unutrašnjim i svetom koji ga okružuje glavni junak nastoji da razreši povezivanjem sa imaginarnim prijateljem, svojim imenjakom pesnikom Miroslavom Mikom Antićem. Zasnovan na dvojnoj strukturi, azbučnik i roman o životu dece u dijaspori, sa bogatom citatnom podlogom, različitim semantički kodovima i referencama na aktuelnu društvenu stvarnost, porodične odnose, školovanje u multikulturalnoj sredini, ovaj roman jednako je namenjen i mlađoj čitalačkoj publici i odraslima.“

Jelena Angelovski (1980, Pančevo) diplomirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Кatedri za srpsku književnost. Nakon magistrature, odbranila je doktorsku disertaciju ,,Prozni opus Aleksandra Tišme”. Radila je kao bibliotekar u Gradskoj biblioteci u Pančevu, a potom kao nastavnik srpskog jezika u Osnovnoj školi ,,Jovan Jovanović Zmaj”. Bila je mentor je i nastavnik u Grupi za kreativno pisanje i srpski jezik Regionalnog centra za talente ,,Mihajlo Pupin”. Učestvovala je u izradi tri udžbenika za srpski jezik u izdanju ,,Eduke” iz Beograda. Od 2018. živi u Švajcarskoj, u blizini Ciriha, gde predaje maternji jezik i kulturu deci srpskog porekla. Кraće prozne beleške o svojim imigrantskim iskustvima objavljuje na blogu stelovanjeglave.com. Na svom jutjub kanalu emituje kratke video sadržaje namenjene deci u dijaspori i matici i usmerene ka olakšavanju čitanja i pisanja ( serijali „Čitam, slušam i razumem“ i „Кako da napišem“). Roman „Mika“ objavljen je u izdanju Službenog glasnika 2022. i iste godine osvaja nagradu „Rade Obrenović“ koju Zmajeve dečje igre dodeljuju za roman godine za decu i mlade.

Jelena Angelovski, dobitnica Nagrade „Maleni cvet“ za knjigu „Mika“ Foto:Privatna arhiva

Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade – „Maleni cvet“ ove godine dodeljuje se sedmi put. Priznanje tehnički ralizuje Niški kulturni centar, a čine ga plaketa i novčani iznos. Svečana uručenje biće organizovano u Gradskoj kući tokom maja ili juna ove godine.

Bonus video: Uroš Petrović – Gimnastika mozga je najvažnija, ne budite lenji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar