Rekonstrukcija zvezdane prašine, Foto:Guzman Janković

Izložba "Rekonstrukcija zvezdane prašine" umetničkog para Antonija Hozea Guzmana iz Paname i Ive Janković iz Srbije biće otvorena di-džej performansom sutra u 19 sati u galeriji DOTS na Donjem Dorćolu.

Postavka „Rekonstrukcija zvezdane prašine“ predstavlja novi ciklus radova koji se bave tekstilom, zvučnim pejzažima, video zapisima i performansima vezanim za geopolitičke granice i autohtone identitete u okviru istorije tekstilnih umetnosti. Istraživanje tekstila ovog para fokusirano je na kompleksna pitanja nacionalnog identiteta, sećanja i zavičaja, koja se nameću prilikom podele nacija predaka. Utkano u delu Guzmana i Jankovića nalazi se duboko ukorenjeno ubeđenje da se naš savremeni svet formirao kroz migracije.

A tkanine, koje će biti predstavljene na izložbi, čije su kustoskinje Mirjana Dušić i Ljuba Jovićević, odlikuju se geometrijskim i monohromatskim ekspresijama i uticajima brojnih migratornih vernakulalnih tekstilnih elemenata preuzetih sa brojnih putovanja umetničkog dvojca u Dakar, Sao Paulo, Rio, Mumbaj, Tokio, Panama Siti, Gvatemalu, Srbiju i Hrvatsku. Tkanine su isprepletene apstraktnom matricom interkulturalnih genetskih sekvenci koje ujedno predstavljaju i otelotvorenje globalnih veza između Amerike, Istočne Evrope i Afrike.

Rekonstrukcija zvezdane prašine, Foto:Guzman Janković

Umetnički par Antonio Hoze Guzman i Iva Janković tvore multidisciplinarni tandem čiji se kreativni put ukrstio u Amsterdamu. U tom gradu osnovali su još 1995. studio Atelier GF Workstation. A nakon značajne izložbe i performansa u muzeju Stedelijk u Amsterdamu pre dve godine, Guzman i Janković su uvršćeni u kustosku selekciju Adrijana Pedrose u Arsenalu na aktuelnom 60. Venecijanskom bijenalu.

Bonus video: Bijenale u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar