Foto:Wikipedia

Italijanski institut za kulturu u Beogradu, u saradnji sa Galerijom Milene Pavlović Barili u Požarevcu i pod pokroviteljstvom Ambasade Italije i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, predstavlja izložbu Milena Pavlović Barili: “Jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela”. Svečano otvaranje zakazano je za 23. juni u 19 časova, saopštili su iz ove ustanove.

Ova postavka, predstavlja omaž slavnoj slikarki rođenoj u Požarevcu od majke Srpkinje i oca Italijana, pisca i muzičkog kritičara Bruna Barilija. Svaku sliku će pratiti fotografija domaćih fotografa inspirisana tom slikom.

Radove će prikazati Marko Krunić, Monika Pavlović, Marko Vulević, Goran V. Popovski, Dušan Reljin, Vukica Mikača, Goran Zlatković, Vuk Dapčević, Jasna Prolić, Miša Obradović, Miloš Nadaždin, Sever Zolak, Nenad Marjanović, Boogie (Vladimir Milivojević), Nebojša Babić.

Spomen-ploća Danice Pavlović Barili; Foto: BuhaM/wikimedia.org

Milena Pavlović Barili bila osećajna i nežna slikarka i pesnikinja, ali u isto vreme odlučna i svesna svojih umetničkih sposobnosti.

Družila se sa umetnicima i književnicima poput Žana Koktoa i Andrea Bretona, izlagala je svoja dela u najznačajnijim svetskim galerijama, od kojih su mnoge u Italiji, da bi potom prerano preminula u Njujorku, gde je, između ostalog, bila cenjena kao portretistkinja, ali i kao ilustratorka najvećih modnih časopisa.

Svečanom otvaranju izložbe će prisustvovati ambasador Luka Gori i Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja Republike Srbije koja će i otvoriti ovaj veliki događaj.

Izložba je otvorena od ponedeljka do četvrtka od 10.00 do 18.00 časova i petkom od 10.00 do 15.00 časova, a trajaće do 15. septembra.

Bonus video: Priča o Mileni Pavlović Barili 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar