Foto: Beogradski festival igre

Nagrada „Jovan Ćirilov – za korak dalje“ u okviru 20. Beogradskog festivala igre, po odluci stručnog žirija, pripala je čuvenoj kanadskoj koreografkinji Kristal Pajt, kaže se u saopštenju.

Nagrada se dodeljuje za komad „Figure u izumiranju [1.0]“/ u izvođenju Holandskog teatra igre (NDT 1), 7. i 8. aprila 2023. godine, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Čuvena kanadska koreografkinja Kristal Pajt na scenu je iznela jednu od najvažnijih tema savremenog vremena u komadu “Figure u izumiranju [1.0]“ koji tretira klimatske promene i globalno zagrevanje. Na gotovo literarni način, uz nadmoćne slike i jedinstven koreografski jezik, napravljen je uznemirujuć pozorišni dokumentarac o izumrlim životinjskim vrstama i nestalim glečerima.

Foto: Beogradski festival igre

“Kristal Pajt uspeva da prodrma svakog gledaoca u sali, a njen vokabular je razumljiv kako publici sa iskustvom, tako i onima koji nisu poznavaoci umetničke igre. Komad koji smo imali priliku da vidimo, prikazuje istinsku i novu vrstu umetničke svesti suočene sa ekološkom krizom“,  navodi se između ostalog u saopštenju žirija.

Rođena i odrasla na Zapadnoj obali Kanade, igračica i koreograf Kristal Pajt je bila deo Baleta Britanske Kolumbije i Forsajtovog Baleta Frankfurt. Njen koreografski prvenac nastao je za Balet Britanske Kolumbije, 1990. godine. Od tada je kreirala za Holandski teatar igre, Kulberg balet, Balet Frankfurt, Nacionalni balet Kanade, Džez balet Montreala (stalni koreograf, 2001-2004), kompaniju Cedar Lake, Alberta balet, Balet pariske Opere, ali i za poznate slobodne umetnike poput Lujize Lekavalije. Pajt je pridruženi koreograf Holandskog teatra igre i pridruženi umetnik Nacionalnog umetničkog centra Otave.

Uručenje nagrade „Jovan Ćirilov – za korak dalje“planirano je u okviru 21. Beogradskog festivala igre.

Prethodni laureati ove nagrade su Jirži Kilijan, Šaron Ejal, Dimitris Papajoanu, Mari Šuinar, Jakopo Godani, Gabrijela Karizo i Frank Šartije, kao i Hofeš Šehter.

Bonus video: Aja Jung – Ivan Tasovac je bio preveliki čovek za ovu našu malu čaršiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar