Foto: Promo

Tema još jedne, 32. po redu tribine "Gnevni filmovi", koja će biti održana u petak, 22. decembra od 19 sati u Domu omladine, biće nagrađivani dokumentarac Nemanje Vojinovića "Flašaroši".

Na tribini, koju vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, ujedno i poslednjoj u 2023. godini, govoriće reditelj i autor dokumentarnog filma „Flašaroši“ Nemanja Vojinović i producentkinja Marija Stojnić, najavljeno je iz Doma omladine.

Vojinovićev film donosi priču o sakupljačima plastičnih flaša, poznatijim kao „flašaroši“. Nedaleko od Beograda, na nekadašnjem arheološkom nalazištu drevne Vinčanske civilizacije, nalazi se jedna od najvećih deponija u Evropi – Vinča. Dolazeća modernizacija donosi nove izazove za ovu živopisnu zajednicu i flašaroši se bore za opstanak u postapokaliptičnom pejzažu ove deponije.

„Flašaroši“ su svetsku premijeru imali letos na 29. Sarajevo film festivalu, osvojivši tad Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film, a beogradsku jesenas na 19. Slobodnoj zoni gde je ostvarenje dobilo priznanje za najbolji angažovani film u regionalnoj konkurenciji „Horizonti Balkana“, jer pruža „portret sveta u nestajanju, kao i alarmantnu sliku društva na ivici ekološke katastrofe“.

Dom omladine Beograda je februara 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina koji vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma. Autori su filmskog podkasta „Filmoholik“ i urednici časopisa „Vidimo se u bioskopu“, koji su za FCS objavili knjige „Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017“, „Najbolji srpski filmovi XX veka“ i „Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017“, od koje su prve dve nastale u saradnji sa Ivanom Velisavljevićem. O filmu i popularnoj kulturi pišu za nedeljnik „Vreme“, dok je Janković saradnik portala „Film New Europe“ i časopisa „Optimist“. Bajić i Janković su pisali za Popboks, NIN, Filaž, Presing, City Magazin… Od 2016. do 2023. godine uređivali su portal Filmskog centra Srbije. Janković je stalni saradnik RTS-ove „Velike iluzije“, dok je Bajić autor pet romana, među kojima su i „Smrt u ružičastom“ i „Umri, ljubavi!“.

Ulaz na tribinu je slobodan.

Bonus video: Bono Voks u Sarajevu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar