Andrej Mažeri Foto: Andrei Tanase/Drama SNP-a

Andrej Mažeri, jedan od najuspešnijih rumunskih pozorišnih reditelja, postaviće na scenu Srpskog narodnog pozorišta antičku tragediju sastavljenu iz tri komada: "Bakhe", "Kralj Edip" i "Antigona", a publika će moći da je vidi sledeće godine, saopšteno je danas iz teatra u Novom Sadu.

Andrej Mažeri diplomirao je režiju na Univerzitetu Babes-Boljaj u rumunskom gradu Kluž-Napoka gde je trenutno doktorand. Od 2014. godine sarađuje sa brojnim pozorištima, a većinu svojih predstava postavlja u Bukureštu. Dobitnik je više nacionalnih nagrada, a njegove „Las Meninas/Male dvorske dame“, izvedene na Bukureštanskom nacionalnom pozorišnom festivalu, uvrstile su ga u red najrelevantnijih mladih reditelja u regionu, navode u SNP-u. Sada mu je, kaže, ideja da tri antičke tragedije (Euripidove „Bakhe“ i Sofoklove drame „Kralj Edip“ i „Antigona“), poveže u jednu predstavu, a izuzetno mu je važno da dobro upozna ansambl, „jer jedino tako predstava može da ima dobar ritam“.

„Želim da saznam o vašoj kulturi od ovdašnjih umetnika i glumaca, jer raditi na drugom jeziku nije jednostavno. Radio sam tako u Mađarskoj, a ne govorim ni mađarski, ni srpski. Zato mislim da su probe veoma važne. Kada gledate premijeru, vi ne vidite reditelja. Ne želim da me ljudi vide. Ja uživam u umetnosti koju stvaram tokom proba, i ta dva meseca koliko ćemo probati, su veoma važna – da se sprijateljimo tokom procesa. Mislim da je to najvažnije“, navode se Mažerijeve reči u saopštenju SNP-a.

Direktor drame SNP-a Milovan Filipović kaže da antička tragedija nije postavljena u SNP-u 50 godina i navodi da Mažeri, reditelj modernog senzibiliteta, ovakvu formu može da pretvori u „zanimljivu, aktuelnu i modernu predstavu“.

„Andrej Mažeri se opredelio za kombinaciju tri antičke tragedije koje imaju zajednički imenitelj – porodica ili povratak kući, a to takođe ima veze sa temama koje je projekat „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ odredio kao svoje reference za umetničke programe u toku godine titule. Mesec april 2022. godine, što se tiče SNP-a, u sklopu obeležavanja godine titule, biće posvećen upravo seobama i povratku domu“, rekao je Filipović.

Srpsko narodno pozorište u drugoj polovini 160. sezone je obogatilo repertoar sa četiri predstave („Deobe“ u režiji Juga Radivojevića, „Osamnaest mačaka i limar Herman Brum“ u režiji Ivana Cerovića, Šekspirovom „Burom“ u režiji Kokana Mladenovića i Čehovljevim „Višnjikom“ u režiji Radoslava Raleta Milenković), a premijeru komada „Golmanov strah od penala“ Petera Handkea, koji je dramatizovala i režirala Ana Đorđević, najavili su za 4. septembar, u okviru INFANT-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar