Izložba Javni ilegalac
Izložba Javni ilegalac Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Multimedijalna izložba "Miomir Grujić Fleka (1954 – 2003): Javni ilegalac" postavljena je u Salonu Muzeja savremene umetnosti Beograd, a za četvrtak. 3. juna od 17 sati zakazano je javno kustosko vođenje.

O kultnoj figuri beogradske umetničke scene u poslednje dve decenije 20. veka Miomiru Grujiću Fleki, vizuelnom umetniku, osnivaču kluba Akademija, radio voditelju i promoteru rokenrola, sa posetiocima izložbe razgovaraće kustoskinja Darka Radosavljević Vasiljević.

„Miomir Grujić Fleka je fenomen koji je obeležio urbanu kulturu osamdesetih i devedesetih u Srbiji i pomerio mnoge granice percepcije umetničkog stvaralaštva. Pokrenuo je više inicijativa koje su snažno uticale na razvoj urbane kulture, od kojih su najzanačjnije: klub Akademija, Radio Šišmiš i projekat Urbazona. U časopise i novine sa kojima je sarađivao, ili ih uređivao, unosio je provokativne, angažovane tekstualne i grafičke sadržaje“, navedeno je, između ostalog, u opisu izložbe Salonu MSUB u Pariskoj ulici fokusirane na „njegov kratak opus vizuelnog umetnika, koji je manje poznat javnosti, ali svakako uključuje druge interdisciplinarne segmente, izuzetno važne za percepciju njegovog stvaralaštva“.

Pored vizuelnih radova Miomira Grujića Fleke iz različitih perioda, mogu se pogledati i njegovi intervjui i dokumentarni filmovi o njemu, klubu Akademija i beogradskoj alternativnoj umetničkoj sceni osamdesetih i devedesetih godina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar