Mali torzo, 1960, kamen Foto: Bojana Janjić/MSUB

Prvo u nizu javnih vođenja i predavanja pod nazivom “Misao o skulpturi” autora dr Rajke Bošković u okviru pratećeg programa izložbe “Iskonsko u modernom – Olga Jančić” biće održano u subotu, 11. marta u 13 časova u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Tom prilikom gost će biti vajar Marko Vukša, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Za 18. mart u 13 časova zakazano je javno vođenje s predavanjem „Biće kamena“, a gost programa je Goran Čpajak, vajar i dekan FPU. U subotu 25. marta u isto vreme, gost dr Rajke Bošković na javnom vođenju i predavanju „Mogućnosti skulptorskog izraza – u metalu“ biće vajar Vukašin Milović, profesor FPU u Beogradu.

Rajka Bošković, autorka izložbe, Foto: Bojana Janjić/MSUB

Prvog aprila u 13 časova, uz javno vođenje će biti održano predavanje „Smisao skulpture na otvorenom“, kada će ponovo gostovati Goran Čpajak. Osmog aprila u 13 sati gošća programa “Priroda kamena” će biti dr Kristina Resimić Šarić, geolog i profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu. Za 15. april u 13 časova zakazano je javno vođenje i predavanje „Boje kamena – sve nijanse beline“, uz gosta mr Petra Vujoševića, slikara. Program „Original i odlivak“ 22. aprila u 13h zatvara serijal javnih vođenja i predavanja kroz izložbu, a gost će biti vajar Zoran Kuzmanović.

Autorka izložbe “Iskonsko u modernom – Olga Jančić” je dr Rajka Bošković, muzejska savetnica, a asistentkinja autorke izložbe je Kristina Armuš. Izloženo je 20 skulptura u kamenu, drvetu, bronzi i aluminijumu. Poseban segment izložbe čine video snimci monumentalnih skulptura u slobodnom prostoru – skulptura u kamenu postavljenih na Savskom keju u Beogradu, Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu i u parku u Vrnjačkoj Banji, kao i skulptura u bronzi u Kraljevu.

Izložba Olga Jančić Iskonsko u modernom Foto: Bojana Janjić/MSUB

Olga Jančić (1. februar 1929. Bitolj – 25. oktobar 2012. Beograd) upisuje Vajarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu sa 16 godina. Završava petogodišnju specijalizaciju u Majstorskoj radionici Tome Rosandića (1950-1954). Učestvuje u osnivanju grupe Prostor 8 koja prvi put priređuje izložbu u slobodnom prostoru u Tašmajdanskom parku 1957. godine. Prvu samostalnu izložbu ima 1959. u Umetničkom paviljonu a Iste godine dobija nagradu za skulpturu na I međunarodnom bijenalu mladih u Parizu. Izlaže na više od 20 samostalnih i velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Tokom života organizovane su joj dve retrospektivne izložbe: prva u Muzeju savremene umetnosti 1987. i druga 2005. u Muzeju „25. maj“.

Izložba “Iskonsko u modernom – Olga Jančić” Medaljon 1961, aluminijum Foto: Bojana Janjić/MSUB

U svom bogatom i plodnom umetničkom stvaralaštvu u više od šest decenija, Olga Jančić dubokim razumevanjem i doživljajem iskonskog – uspeva da skulpturama modernog izraza da dimenziju prvobitnosti. Promišljajući suštinska pitanja čovekovog postojanja – zadivljujuću čudesnost i lepotu života, ona istovremeno zalazi u sfere one druge, manje vedre strane života, sa svim njegovim strepnjama.

Izložbu “Iskonsko u modernom – Olga Jančić” u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu biće otvorena do 2. maja 2023. godine. Ulaz na sve prateće programe je besplatan.

Bonus video: Otvaranje izložbe Mrđana Bajića u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar