Jana Kunovska Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Baš sam uzbuđena i mnogo se radujem ovoj izložbi jer Beograd je ipak centar Balkana, i bivše Juge. Značajno mi je što se kultura širi i zahvalna sam što imam prilike da izložim svoje radove na ovom divnom mestu, rekla je za Nova.rs Jana Kunovska čija je izložba "Šetnja divljom stranom" otvorena večeras u galeriji Ozon u Dorćol platz-u.

Centralni deo njene izložbe čine slike velikog formata sa tematizovanjem kartaške igre, dok u drugoj grupi radova dominiraju portreti sa ljudskim likom ili sa motivom mačke. Na svim radovima ponuđeno je prepoznavanje motiva. U projekt je uvučen posmatrač koji ima iskustvo igre u doslovnom smislu. Kunovska mu nudi interpretaciju igre s veoma malo uobičajenih oznaka. Kao u realnom životu, i ovde, unutar galerijskog mira posmatrač postaje učesnik.

Jana Kunovska Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

– Izloženo je 20 slika, planirano je bilo 22 ali nisu mogle sve da stanu. To su tri serijala koja sam radila zadnjih godina. Figurativno slikarstvo, ulje na platnu je najveći deo, a jedan deo je crtež u kombinaciji sa uljem. Što se motiva tiče, deo izložbe je devijacija našeg stanja, onda energetski sistem koji mi nosimo u nekoliko nivoa, i klasična čovekova figura kao neka emocija iz nekog jugoslovenskog vremena – objašnjava umetnica iz Skoplja.

U katalogu izložbe je zapisano: „Jana Kunovska uvodi lično iskustvo posmatrača i motiva u isto vreme. Obema ulogama pridaje značenje u sistemu koji nam predstavlja. U isto vreme one su i sumnja i dokaz realnosti. Reference na istorijsko i inscenirana relacija prošlog i budućeg donose zanimljiv rezultat. Istraživanje, igranje, kreće se u dva glavna smera u asocijativnom smeru, kompilaciji fragmenta igre koja, iako je realna, ipak pripada području dogovorenih pravila, te u smeru situacija ličnog stanja u domenu socijalnih odnosa. Ponegde umirene a ponegde halucinatorne kombinacije lica, oblika i znakova, posmatrača dovode u nesigurnost perceptivnog utiska“, ocenjuje Eugen Borkovsky, dodajući da je snaga ovog projekta u evidentiranju psiholoških stanja:“Igra i kreativnost su putovanja u nepoznato. Pomiriti stečeno sa svojim osećanjima i senzibilno reagovati na spoznaju može samo umetnik. Bez kalkulacija. Igrajući se. Naravno, na temelju obrazovanja, iskustva, senzibiliteta. Umetnik-igrač je kao putnik koji se usuđuje da krene u nepoznato. Rizik gubitka je mali ulog u odnosu na zadovoljstvo igrača. Jer igra je jedino igra i kad se igra zbog igre. Kad se igra zbog rezultata onda to više nije igra“.

Jana Kunovska Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

– Uvek verujem u nadu, ona je značajna kako bismo išli dalje. Zato se i nadam da će doći bolji ljudi i da će sve biti malo lepše u budućnosti. Ali, moramo i mi da poradimo na tome, da ne očekujemo da to neko drugi radi umesto nas, nego da sami sebi olakšamo život – rekla nam je Jana Kunovska.

Izložba „Šetnja divljom stranom“ otvorena je do 2. maja.

Bonus video: Priča o Mileni Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar