Žilijet Binoš Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Francuska glumica Žilijet Binoš, dobitnica je ovogodišnje počasne nagrade Goja, koju dodeljuje španska Akademija za filmsku umetnost.

Kako se navodi u saopštenju, glumica je nagrađena za doprinos kinematografiji, ali i za „izuzetan put“. Njoj će ovo priznanje biti uručeno 11. februara u Sevilji. Prošle godine dobitnica ove nagrade je bila australijska glumica Kejt Blančet.

Žilijet je imala 24 godine kada je dobila prvu veliku ulogu u filmu Filipa Kaufmana „The Unbearable Lightness of Being“. Taj performans doneo joj je mnogo nagrada i ponuda za glumu u budućim filmskim ostvarenjima, kao što je „Tri boje: Plavo“ (filmska trilogija „Tri boje“ Kristofa Kiješlovskog), zahvaljujući kom je dobila nagradu Cezar za najbolju glavnu glumicu. Za istu nagradu bila je nominovana pet puta u toku karijere.

Žilijet Binoš Foto: EPA-EFE/ALEXANDRA WEY

Godine 1996. igra Hanu, kanadsku medicinsku sestru koja leči ranjenog neznanca tokom Drugog svetskog rata, u filmu „Engleski pacijent“, zahvaljujući kom je dobila Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu. Film „Čokolada“ donosi joj 2000. godine nominaciju za Oskara po drugi put. Bila je nagrađivana na čuvenim evropskim festivalima u Kanu, Berlinu i Veneciji. Žilijet Binoš je najplaćenija francuska glumica.

Nagrada Goja španske Akademije filmske umetnosti i nauka sastoji se od male biste velikog španskog slikara Franciska Goje.

Bonus video: Robertu Benjiniju uručena nagrada za životno delo na festivalu u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar