Milutin Petrović Foto: Aleksandar Anđić

Austrijski filmski festival svečano je otvoren sinoć u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Na otvaranju su se publici obratili Ivan Aranđelović, urednik filmskog programa Kulturnog centra Beograda, Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma, Milutin Petrović, selektor festivala, i reditelj Adrijan Goiginger, počasni gost.

Ivan Aranđelović je u svom uvodnom obraćanju istakao:

– Zahvaljujem se Austrijskom kulturnom forumu što već godinama istrajavamo u nadi da vam svake godine prikazujemo najnovija dela austrijske produkcije, koja su iz godine u godinu sve bolja.

Ivan Aranđelović Foto: Aleksandar Anđić

Adrijan Fajks je rekao da su ove godine sa selektorom Milutinom Petrovićem pripremili poseban i izuzetno raznovrstan program.

– Veoma sam srećan što je Milutin Petrović uneo jasni estetski rukopis, koji je i meni otvorio novi pogled na austrijsku kinematografiju. Pogledajte program – svi filmovi su vredni pažnje.

Adrijan Fajks Foto: Aleksandar Anđić

Milutin Petrović je u svom obraćanju naglasio da se zahvaljuje Austrijskom kulturnom forumu što mu je dao potpunu slobodu da, od dvadesetak filmova koje je pogledao, izabere baš ove:

– To što sam njih izabrao ne znači da su bolji od drugih, već da naprosto mislim da će se beogradskoj publici ti filmovi najviše dopasti, i da bi bilo zanimljivo da ih pogledaju.

Adrijan Goiginger je prisutnoj publici i organizatorima rekao da je veoma srećan što je ovde i da mu je velika čast.

– Hvala vam na mogućnosti da prikažem svoj film i otvorim festival!

Adrijan Goiginger Foto: Aleksandar Anđić

Filmski program festivala u selekciji „Otkriveni – filmovi novog vremena“ otvorila je projekcija filma „Iznad sveta“ reditelja Adrijana Goigingera, koji je učestvovao i u Q&A nakon projekcije. Goiginger će danas održati i masterklas na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

U selekciji „Otkriveni – filmovi novog vremena“ do 25. aprila očekuje nas izbor sedam savremenih austrijskih filmova novije produkcije: “Iznad sveta” i “Lisica” reditelja Adrijana Goigingera (Adrian Goiginger), “Korset” rediteljke Mari Krojcer (Marie Kreutzer), “Alma & Oskar” Ditera Bernera (Dieter Bernera), “Narcis i Zlatousti” i “Nulti pacijent” Štefana Ruzovickog (Stefana Ruzowitzky), kao i ostvarenje “Vera” koje su režirali Tica Kovi i Rajner Frimel (Tizza Covi, Rainer Frimmel).

U selekciji “LegendArni – filmovi za sva vremena”, na repertoaru je pet filmskih klasika sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi: „Konan Varvarin“ Džona Milijusa (1982), „Terminator I“ Džejmsa Kamerona (1984), „Predator“ Džona MekTirnana (1987), „Totalni opoziv“ Pola Verhovena (1990) i „Istinite laži“ (1994) Džejmsa Kamerona. Festival se održava u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, uz pojedine projekcije i u drugim gradovima.

Bonus video: Otvaranje Festivala autorskog filma u znak sećanja na Purišu Đorđevića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar