Zivot-San-Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma, izložba
Foto: Galerija Matice srpske

Izložba "Život - San - Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma", koja predstavlja 77 dela iz domaćih i evropskih muzejskih kolekcija, svečano je otvorena sinoć u Galeriji Matice srpske. 

„Verujući u snagu i vrednosti srpskog simbolizma i značaj njegovog sagledavanja u evropskim okvirima, pripremili smo ovu izložbu“, kazala je na otvaranju upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, dok je direktorka Narodnog muzeja Bojana B. Brešković istakla ponos zbog zajedničkog projekta dve ustanove, dodavši da je postavka „ujedinila dela iz brojnih nacionalnih i evropskih muzeja“.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković kazala je da postavka, pored velike važnosti koju ima kao kulturni događaj, predstavlja uvod u jedan od najznačajnijih projekata u oblasti kulture u našoj zemlji u 2022. „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

Izložba „Život – San – Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma“ obuhvata 77 umetničkih dela iz nacionalnih i evropskih muzejskih i privatnih kolekcija.

Kroz devet celina „Život i Smrt“, „Tajni svet snova“, „Preispitivanje sopstva“, „Individualna religija i nova spiritualnost“, „U potrazi za mitom“, „Panteistička vizija sveta“, „Fatalna žena“, „Univerzalno stradanje“ i „Nacionalna mitologija“ stvara se iskaz o ključnim tematskim opredeljenjima, stilskim izborima i umetničkim dometima srpskog simbolizma.

Foto: Galerija Matice srpske

Reprezentativna ostvarenja nacionalnih umetnika iz domaćih muzejskih i privatnih kolekcija, kao što su Narodni muzej, Galerija Matice srpske, Muzej savremene umetnosti, Muzej Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Jevrejski istorijski muzej, Vojni muzej, Dom Jevrema Grujića, Narodni muzej Zrenjanin, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Muzej u Smederevu, Zadužbina kralja Petra Prvog Karađorđevića na Oplencu i Pravoslavna eparhija niška ilustruju proces prenosa tema i ideja evropskog simbolizma u okvire srpske likovne kulture, kao i tematsku raznolikost i osobenu poetiku srpskog simbolizma.

Izložena su i dela vodećih predstavnika evropskog simbolizma, poput Gistava Moroa, Odilona Redona, Franca Štuka, Rudolfa Jetmara, Adolfa Hiremi-Hiršla ili Eduarda Vajta, koja dolaze iz Galerije Belvedere u Beču i hrvatskih muzeja (Muzeja za umjetnost i obrt i Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba, i Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku).

Foto: Galerija Matice srpske

Izložbu prati istoimeni srpsko-engleski katalog čiji su autori Igor Borozan i Snežana Mišić, muzejska savetnica Galerije Matice srpske, kao i Zbornik radova Evropski okviri srpskog simbolizma, takođe na srpskom i engleskom jeziku, u kojem su sakupljeni radovi devet stručnjaka iz oblasti istorije umetnosti, vizuelne kulture i književnosti, sa idejom da se u naučnom smislu celovito predstave osobenosti srpskog simbolizma.

Foto: Galerija Matice srpske

Izložba će biti otvorena do 31. januara naredne godine, a tokom tri meseca trajanja postavke posetioce očekuje sadržajan prateći program – svakodnevna kustoska tumačenja, predavanja stručnjaka iz oblasti istorije umetnosti, vizuelne kulture, književnosti, filozofije, psihologije i muzike, konzervatorske priče, edukativni programi i kreativne radionice za decu i mlade, saopšteno je iz Galerije Matice srpske.

Bonus video:

Pablo Pikaso, jedinstveni umetnik

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar