Momčilo Antonović, Bez naziva, 2006, Foto: Promo/ULUS/Bojana Janjić

Izložba crteža Momčila Mome Antonovića biće otvorena u sredu, 17. juna u 19 časova u Galeriji ULUS u Beogradu.

Izložba će biti priređena povodom nagrade koja je posthumno dodeljena ovom umetniku na prošlogodišnjoj Jesenjoj izložbi.

U Galeriji ULUS premijerno su izloženi umetnikovi crteži, o kojima u katalogu izložbe piše istoričarka umetnosti Olivera Vukotić i ističe:

“U središtu umetnikovih interesovanja oduvek je bio čovek, koji je i predmet crtačkih opservacija. Predstavljen je kao usamljena, ogoljena, naga i suštinski rezignirana individua. Groteskne predstave muških i ženskih figura, bilo da su same ili u grupi, nameću ontološka pitanja koja su u osnovi dela.

Momčilo Antonović, Bez naziva, 2006, Foto: Promo/ULUS/Bojana Janjić

Moma je svesno stanovište suprostavljao nesvesnom, i uz pomoć fantazija otkrivao duboke slojeve svoga bića. Realizovana pojavnost data najčešće kroz jednu, centralno pozicioniranu figuru ili povremeno prikazanu grupu ljudi je transpozicija umetnikove intuitivne vizije. U donekle svedenom motivskom repertoaru, razvijen je registar likova, psiholoških portreta i duševnih stanja depersonalizovanih ličnosti. U njima se prepliću uspomene iz detinjstva, mladosti, zrelog doba i slutnje u kojima nesputani duhovi vode ruku crtača ka praznom papiru.

Okrenut sveukupnosti života, Moma je iza sebe ostavio crteže u kojima se prepliću svetlost i tama, život i smrt, kao semantički antipodi likovne ravni. Na dvodimenzionalnu formu papira on je prenosio doživljaj, sve ono što ga je ljudski i umetnički provociralo a ne ličnost. Fizionomijska i druga diferentnost nastajala je kao plod kontinuirane potrebe za transponovanjem senzacija i instinkta koji se iskazivao kroz temperament i brzu egzekuciju. Upitni, začuđeni, uplašeni ili usplahireni pogledi u sebi nose teret života. Oni manifestuju određeno stanje sveopštih ljudskih osećanja i zato se nameće utisak da se u bilo kojoj od „portretisanih“ figura može prepoznati neko od nas.”

Izložba će biti otvorena do 30. juna. Galerija radi od utorka do petka 10-20 časova, vikendom 12-18, ponedeljkom je zatvorena.

Momčilo Antonović, Bez naziva, 2005, Foto: Promo/ULUS/Bojana Janjić

Momčilo Moma Antonović (1937 – 2019) jedan je od onih umetnika čije je delo obeležilo srpsku savremenu likovnu scenu. Imao je plodonosan umetnički život, bavio se slikarstvom i crtežom a njegova dela ostaju trajno da svedoče o stvaralaštvu umetnika-posvećenika koji je, kako je sam govorio, celog života slikao sliku koju je sanjao.

Rođen je u Kruševcu, gde je pohađao osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Kraljevu a Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu gde je diplomirao 1963. u klasi prof. Nedeljka Gvozdenovića. Bio je član ULUS-a od 1964, od 1973. je predavao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u svim zvanjima, slikanje i crtanje. Za redovnog profesora izabran je 1988. Dekan fakulteta bio je u tri mandata. Kao redovni profesor predavao je i na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Usavršavao se na studijskim putovanjima u Francuskoj, Italiji, Grčkoj, SAD, Španiji, Nemačkoj, Mađarskoj, Škotskoj, Holandiji.

Umetnička dela Mome Antonovića nalaze se u muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar