Foto:Promo/Galerija B2

Izložba "U lavirintu" Rajka Popivode biće otvorena večeras u 19 časova u galeriji B2, saopšteno je iz ove institucije.

Na postavci, koja će trajati do 22. januara naredne godine, biće predstavljeni radovi Rajka Popivode iz prethodnih 20 godina.

Fokus izložbe je na jednom od ključnih skulptorskih pitanja – odnosu površine i unutrašnje mase, onome šta je spolja, a šta iznutra. Autor kroz radove reflektuje pitanje o stanju duha savremenog čoveka i civilizacije. Taj čovek je zarobljen u ličnom kavezu, onespokojen strastima, gubitkom kontrole, ali on ne menja svoj prostor već traži izlazak iz lavirinta.

„U svom skulptorskom radu Popivoda se slobodno kretao u širokom polju između figurativnog, asocijativnog i apstraktnog, neretko reciklirajući i rekontekstualizujući vlastita ostvarenja, često ponavljajući pojedine elemente kao što su: kavez, lavirint, šiljci, rukohvati“, beleži istoričarka umetnosti Danijela Purešević u predgovoru kataloga izložbe.

Foto:Promo/Galerija B2

Aktuelnom izložbom u svoj umetnički vokabular, kako navodi Pureševićeva, autor uvodi još jedan značajan elemenat – ogledalo/odraz.

„Savremeni čovek zarobljen je u virtuelnom kavezu raznorodnih globalnih ograničenja i nesloboda. Transparentnost tog kaveza čoveku pruža iluziju slobode i svemoći, istovremeno mu smanjujući ili ukidajući nelagodu klaustrofobije… Popivoda istražuje i teži da otkrije suštinu fenomena ljudske (ne)slobode i determinisanosti“, zaključak je Pureševićeve.

Foto:Promo/Galerija B2

Rajko Popivoda rođen je 1953. godine u Beogradu, a na Vajarskom odseku FLU diplomirao je i magistrirao. Od 1976. godine počinje da izlaže na kolektivnim postavkama u zemlji i inostranstvu, a iza njega je na desetine samostalnih izložbi.

Član je ULUS-a još od 1977. godine, a laureat je brojnih nagrada, od onih na Oktobarskom salonu, potom iz Fonda Sretena Stojanovića, do priznanja ULUS-a.

Foto:Promo/Galerija B2

Radovi Rajka Popivode nalaze se u privatnim kolekcijama u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Americi…

Bonus video:

Sava Šumanović, teška sudbina jednog genija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar