Šarl Bodler Foto: Artokoloro Quint Lox Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Izložba o Francuskoj biće otvorena sutra u Sremskim Karlovcima, kao deo programa Meseca frankofonije, najavio je Francuski institut u Novom Sadu.

Izložba „France E-Motion“ predstavlja „susret francuskom nasleđu uz fotografije i digitalnu animaciju“, navodi se u saopštenju i dodaje da je u biblioteci Matice srpske u Novom Sadu u toku virtuelna izložba posvećena pesniku Šarlu Bodleru.

Izložba „Bodler (1821-1867) – 200 godina od rođenja“ posvećena je „čuvenom francuskom pesniku koji je uticao na razvoj simbolizma u pesništvu“.

Mesec frankofonije, posvećen francuskom jeziku i kulturi, počeo je 1. marta, a ambasade, kulturne i obrazovne ustanove širom Srbije, priređuju brojne programe i manifestacije. Posebno će biti obeležen 20. mart, Dan frankofonije, koji zajednički proslavlja 88 zemalja članica Međunarodne organizacije frankofonije.

Frankofoniju čini 300 miliona ljudi koji na pet kontinenata govore istim, francuskim jezikom i mart je Mesec frankofonije u celom svetu.

Međunarodna organizacija frankofonije, koja je osnovana 1970. godine i okuplja 88 zemalja, posvećena je promociji francuskog jezika i uspostavljanju političke, obrazovne, ekonomske i kulturne saradnje među članicama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar