Branka Conic organizatorka izložbe i Ruzica Opačić autorka postavke "Poleksija, volim Vas". Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

Izložba reme-dela Stevana Steve Todorovića i njegove supruge Poleksije "Poleksija, volim vas" otvorena je danas u Domu Jevrema Grujića

Naziv izložbe „Poleksija, volim vas“ upućuje na intiman i privatan odnos dva umetnika, međusobno podržavanje i razumevanje, ljubavnu priču koja je trajala punih 75 godina, a koja je nezaobilazan stub kulturnog i društvenog života Srbije tokom druge polovine 19. veka, piše u saopštenju Domu Jevrema Grujića.

Izložba „Poleksija, volim Vas“. Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

Todorović je jedno od vodećih imena u našoj istoriji umetnosti, uz Paju Jovanovića i Uroša Predića.

Pored istaknutog slikarskog rada i ikonopisanja, po čemu je bio najpoznatiji, uz Кornelija Stankovića osnivač je i Prvog pevačkog društva, jedan od pokretača prvih pozorišta u Srbiji, ali i začetnik ideje o važnosti fizičkog obrazovanja. Osnivač je Prvog srpskog društva za gimnastiku i mačevanje.

Izložba „Poleksija, volim Vas“. Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

On je sve vreme stvarao sa svojom suprugom Poleksijom, koja je i sama bila umetnica i iza sebe je ostavila veliki broj remek dela.

Poleksija Todorović bila je jedna od najobrazovanijih žena toga doba, ćerka Matije Bana, srpskog diplomate, pedagoga i književnika.

Steva i Poleksija Todorović osnovali su prvu slikarsku školu u Srbiji i bili prvi preduzetnički umetnički par u našoj zemlji.

Izložba „Poleksija, volim vas“ biće otvorena do 28. marta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar