Izložba „Peštanski đaci“ u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Podeli:
Izložba "Peštanski đaci", Foto: Promo/Spomen zbirka Pavla Beljanskog

Izložba "Peštanski đaci: Petar Dobrović, Zora Petrović, Ivan Radović i Ivan Tabaković" autorke Marte Đarmati biće otvorena 18. juna u 20 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Ovim otvaranjem, kao i temom koja je u neposrednoj vezi sa sadržajem kolekcije, Spomen-zbirka obeležiće datum rođenja kolekcionara i darodavca Pavla Beljanskog (19. jun 1892 – 14. jul 1965).

Budimpešta je u prvim decenijama 20. veka privukla veliki broj mladih umetnika, kako iz Mađarske tako i iz šireg regiona, među kojima su bili Petar Dobrović, Zora Petrović, Ivan Radović i Ivan Tabaković, rođeni na kraju 19. veka u južnim županijama tadašnje Mađarske, tj. unutar granica Austrougarske monarhije.

Petar Dobrović, Baranjski vinogradi, 1915, Foto: Promo/Spomen zbirka Pavla Beljanskog

Građanski porodični status i znanje mađarskog jezika usmerili su ih ka Akademiji lepih umetnosti u Budimpešti, koja je u to vreme nudila solidnu osnovu za dalje usavršavanje u najznačajnijim umetničkim centrima, poput Minhena i Pariza.

Izložba i stručni tekst u pratećem katalogu, kao plod istraživačkog rada u arhivama umetničkih fakulteta u Budimpešti (u Arhivu i biblioteci Mađarskog fakulteta likovnih umetnosti i Arhivu Umetničkog fakulteta Moholi Nađ u Budimpešti), predstaviće publici nova otkrića vezana za rani period školovanja četvoro umetnika.

Postavka, koju čini izbor od 17 slika i crteža iz fonda Spomen-zbirke, uz dokumentarne panoe, približiće posetiocima na koji su način umetnici, zastupljeni u kolekciji Pavla Beljanskog, usvojili uticaje klasičnog umetničkog obrazovanja i novih ideja modernog doba.

Ivan Tabaković, Mrtva priroda, 1940, Foto: Promo/Spomen zbirka Pavla Beljanskog

Kako se navodi u saopštenju Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, projekat pruža mogućnost komparativnog sagledavanja ne samo umetničkog sazrevanja četvoro umetnika, nego i povezivanje njihovih dela sa evropskim kontekstom.

Ovaj pristup istovremeno pruža uvid u odabrana poglavlja iz prošlosti, prikazujući kulturne tokove s početka 20. veka u regionu, ali i evropskoj istoriji umetnosti, odgovarajući na teme programa „Tvrđava mira“ i „Dunavsko more“ Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, aktuelnih u periodu trajanja izložbe.

Izložbu će otvoriti Klara Sentđerđi, direktorka Odeljenja za kulturu Ambasade Mađarske, a posetioci će moći da je pogledaju do 23. avgusta.

Komentari

Vaš komentar