Notr Dam, Notre Dame, katedrala, Pariz
Katedrala Notr Dam Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Izložba slika "Notr Dam - urbani pejzaž" Milivoja Ljubinkovića biće otvorena 15. aprila u Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu, na drugu godišnjicu ogromnog požara koji je zahvatio parisku katedralu, saopštio je Francuski institut u Srbiji.

Izložba, koja će trajati do 10. maja, plod je osmogodišnjeg istraživanja vezanog za katedralu Notr Dam i njenu okolinu. Ljubinković je rekao da je prvi put kada je video katedralu pre 45 godina, bio fasciniran njenim izgledom.

„Posle svega što se dogodilo Notr Damu, imam potrebu da joj na ovaj način pružim priliku da se samoisceli. Postavka izložbe je zamišljena na tri zida, dva bočna sa većim formatima i centralni, sa manjim formatima, koji bi svojom postavkom sugerisali vertikalnost katedrale“, rekao je Ljubinković.

Izložba „Notr Dam – urbani pejzaž“ biće realizovana u organizaciji projekta „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“, i novosadskog ogranka Francuskog instituta u Srbiji, koji ove godine obeležava svoj 70. rođendan.

Notr Dam, Notre Dame, katedrala, Pariz
Radovi na rekonstrukciji katedrale Notr Dam Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Kao prateći program izložbe, biće prikazane fotografije i kratki filmovi o radovima na rekonstrukciji katedrale, koje je za tu priliku ustupilo Javno preduzeće za restauraciju i obnovu katedrale Notr Dam iz Pariza.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar