Dusan Otasevic - Thales Complex 1940 Foto:ARTE galerija

Izložba “Nova predmetnost” na kojoj će biti predstavljeno stvaralaštvo sedam umetnika biće otvorena u sredu, 18. oktobra u 18 časova, u Galeriji Studentskog kulturnog centra i ARTE galeriji, saopštili su organizatori.

Na izložbi će biti izloženo više od trideset dela Radomira Damnjanovića Damnjana, Branka Miljuša, Radomira Reljića, Dragoša Kalajića, Dušana Otaševića, Peđe Neškovića i Bore Iljovskog, koji su se 1960-ih, ‘70-ih i ‘80-ih godina zajedno integrisali u novu struju koju kritika najpreciznije opisuje kao novu predmetnost.

Bora iljovski – Automobil koji je zavrsio poslednje putovanje 1968 Foto:ARTE galerija

ARTE galerija i Studentski kulturni centar ovom izložbom otpočinju direktnu saradnju na realizaciji izložbenog programa u nedavno renoviranoj Galeriji Studentskog kulturnog centra. Namera ove dve kulturne institucije prvom zajedničkom izložbom jeste da istaknu umetnike čije su karijere u velikoj meri oblikovane i afirmisane izlaganjem u SKC-u, a zahvaljujući kojima je on postao institucija od nemerljivog značaja za razvoj savremene umetničke i kulturne scene.

Naime, početkom 1960-ih godina interesovanje ovih umetnika ka povratku predmetnom u slikarstvu kroz figuru, naraciju, znak, simbol, odrediće ih kao umetnike jedne nove tendenecije koja je ostavila dubok trag u razvoju umetnosti druge polovine 20. veka kod nas, a predstavljala je autentičnu varijantu tendencija koje su se tih godina razvijale u svetu.

Peđa Nešković – Ako pustim lava svoga videćete svoga boga, 1969 Foto:ARTE galerija

Slični fenomeni, podseća se u saopštenju, razvijali su se simultano i u Evropi i Americi, te su nove pojave različito terminološki određivane – nova figuracija, nova narativnost, nova slika, nova realnost predmeta, novi simbol, a kao jedan od vidova tih novih izraza pojavio se i britanski, a zatim i američki, pop-art. Umetničke pojave koje su se u ovom kontekstu razvijale u našem kulturnom okruženju, moguće je objediniti upravo pod terminom koji je definisao istoričar umetnosti Ješa Denegri – nova predmetnost.

Dragoš Kalajić – Aneksija 1964 Foto:ARTE galerija

Tokom tronedeljnog trajanja izložbe, biće održana promocija obimne i bogato ilustrovane publikacije “Nova predmetnost”, sa tekstovima devet istoričara i teoretičara umetnosti koji su posvećeno analizirali svih sedam autentičnih umetničkih ličnosti povezanih srodnom mišlju. Datum promocije biće naknadno objavljen. Nova knjiga u izdanju ARTE galerije čini segment edicije” Kolekcionar kao kustos i selektor”, kako selektovani autori predstavljaju težišta najznačajnijih domaćih kolekcija.

-BrankoMiljuš – Sabiranje svetla, 1975 Foto:ARTE galerija

Izložba traje do 5. novembra 2023. godine.

Bonus video: Izložba unikatnih ručno rađenih gitara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar