Izložba Nemanje Đorđevića otvara Skopje Cinema City

Kultura 22. jun. 202212:10
Podeli:
Nemanja Đorđević, autor izložbe posvećene Marku Laneganu, LANEGANOV PUT KA SUTRAŠNJICI
Nemanja Đorđević, autor izložbe Foto: Branislav Milošević/Kontakt 2022

Osmo izdanje filmskog festivala Skopje Cinema City svečano će biti otvoreno u sredu, 29. juna od 19. časova u Kulturno Informativnom Centru (KIC) i to izložbom fotografija srpskog rok fotografa Nemanje Đorđevića, koji prvi put izlaže u prestonici Severne Makedonije. Izložba je naslovljena "They Long for the Light of Your Touch", a na 20 fotografija je Nik Kejv, ovogodišnji lauerat festivala u Skoplju koji će dobiti priznanje za životno delo.

Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije, Kejv je ove godine na turneji, a u okviru iste je sinoć nastupao na zagrebačkom InFest-u, dok će 8. jula nastupiti na festivalu EXIT u Novom Sadu.

Postavka „They Long for the Light of Your Touch“ sadrži 20 radova u velikom formatu i nastala je na gostovanjima benda u Beogradu, Zagrebu i Novom Sadu. Prema rečima autora, akcenat je na dodiru i konekciji sa publikom, intenzivnoj potrazi za „drugim“, za smislom i razumevanjem.

„Čast mi je da ovom izložbom otvorim Skoplje Cinema City. U Skoplju do sada nisam izlagao, a verujem da su naše komšije gladne kvalitetnog kulturnog sadržaja“, kaže Đorđević za portal Nova.rs.

Istoričarka umetnosti Marija S. Đorđević o izložbi kaže da potraga koju naziremo ima svoje poreklo najpre u poetici Nika Kejva – njegov svet ispunjen je fiktivnim likovima koji proživljavaju svakodnevno zlo i dobro u vidu nasilja, ubistva, krvoprolića i ljubavi, ali i ličnim iskustvima i razmišljanjima o Božijoj surovosti i milosti, kao i čovečije sposobnosti da ubije i voli.

Koncertna publika dobro poznaje Kejvove narative, vidljivo je prepoznavanje i identifikovanje sa likovima iz njegovih priča, doboko uplitanje ličnih sećanja u tkivo pesama i potreba za uvezivanjem sebe u trenutak kada izvođenjem pesama na koncertu likovi iz fikcije prelaze u dimenziju realnosti, navodi Đorđević.

„Slojevi traganja vidljivi su na fotografijama u vidu motiva ispružene ruke. Ruke koja traži i ruke koja (se) daje. Kejv pruža ruke ka publici jer gestikulacijom pojačava i kanališe intenzitet svoje emocije, publika pruža ruke jer se zahvaljujući njegovim prisustvom oseća izabranim i pozvanim da reaguje i uzvrati. Nemanja Đorđević portretiše Nika Kejva dok poziva druge na potragu za smislom, dok na grupnim portretima predstavlja zapečaćene interaktivne prikaze kulminacije – ostvarenog prisustva prilikom potrage za drugim“, zaključuje.

Nemanja Đorđević je poznati srpski rok fotograf poreklom iz Vranja, jedan od osnivača specijalizovanog portala Balkanrock, čiji je video režiser i urednik. Iza sebe ima brojne samostalne (Raskorak, Senke zvuka, Nebeska tema posvećena Vladi Divljanu, Iskrenost, Beating Drum is a Heart, Mark Lanegan: Put ka sutrašnjici) i grupne izložbe (Rok momenti). Izlagao je u okviru festivala EXIT, Arsenal, Demofest, Dum Dum Fest.

Festival Skopje Cinema City organizuje udruženje Nomad-Art iz Skoplja. Nakon izložbe, zakazane su projekcije u letnjem bioskopu Kinoteke, od 20 časova.

Program festivala podržala je Agencija za film, Ministarstvo kulture, Kinoteka Severne Makedonije, Kulturno Informativni Centar i udruženje Srba u Severnoj Makedoniji „Spona“.

Komentari

Vaš komentar