Foto: Promo/Galerija Reflektor

U subotu 21. maja u Galeriji Reflektor u Užicu, biće otvorena izložba "Migracije, destinacije extended" fotografa Srđana Veljovića.

„Projekat Migracije, destinacije realizovan je 2018. godine. Kao temu je imao proces migracija od periferije prema centru. Migracije u prostornom, geografskom smislu. Namera mi je proširenje polja na koji se koncept odnosi: migracije se ne odvijaju samo u prostoru, migracije se odvijaju i u vremenu“, kaže autor Srđan Veljović.

Foto: Promo/Galerija Reflektor

Kroz slučajeve nekih potkultura, kultindustrijskih inicijativa, notira se fenomen izmeštanja iz vremena. Određene društvenosti svoju nelagodnost, čežnju, nuždu za promenom, ovaploćuju konstrukcijom konteksta i izvođenjem praksi koje su vezane za neko drugo, prošlo, izmišljeno, mitologizovano… Svakako bolje vreme.

Foto: Promo/Galerija Reflektor

Tema projekta Migracije, destinacije extended je činjenica da nikome nije dobro tamo gde jeste.

Foto: Promo/Galerija Reflektor

Fotografske slike kojima je ovaj projekat sazdan su veoma raznolike: migranti u Beogradu u periodu 2015 – 2017. godine; migrantski centri u Šidu, Adaševcima, Slavonskom Brodu, železnički transport migranata, 2016; porodične slike putovanja železnicom ka Nemačkoj, 2008; Memorijalni centar koncentracionog logora Dahau, 2008, manifestacija Uppsala American Car Show, u Upsali, Švedska 2006. godine, scene iz Stokholma 2006; fotografije manifestacije Just Out, Internacionalnog viteškog festivala koji se održava u Manasiji, Despotovcu iz 2018. i 2019. godine.

Bonus video: Izložba Dušana Petričića i otkrivanje 2D spomenika Branka Ćopića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar