Medija centar Beograd predstavlja izložbu Koraksovih karikatura Foto: Promo

Radovi koje je čuveni karikaturista Predrag Koraksić Corax uradio za Medija centar Beograd biće prikazani na izložbi "Paralelna stvarnost", koja će biti otvorena u ponedeljak, 24. maja u Dorćol Platzu.

Na izložbi, koja traje do 14. juna, biće predstavljeno 20 karikatura. Pored Koraksića, na otvaranju će govoriti Milena Dragićević Šešić, Peca Popović i Žarko Trebješanin, navode organizatori.

Predrag Koraksić Corax jedan je od najpoznatijih srpskih karikaturista čija karijera traje više od sedam decenija. Rođen je u Čačku, 1933. godine, u učiteljskoj porodici.

Predrag Koraksić Corax. Foto: Promo

Studirao je arhitekturu na Beogradskom univerzitetu. Karikature je počeo da objavljuje još kao gimnazijalac 1959, u “Ježu“ i “Radu“. U “Večernjim novostima“ je radio više od 30 godina. Nakon toga prelazi u nedeljnik “Vreme” gde je sarađivao i posle odlaska u penziju sve do kraja 2005.

Od 1988. godine radi za nekoliko nezavisnih listova: “Demokratija danas“, “Ekonomska politika“, “Borba” i “Naša borba“. Od 1998. radi u listu “Danas“, gde svakodnevno objavljuje aktuelnu karikaturu, uz to je i stalni saradnik portala Slobodna Evropa kao i portala Peščanik. Od 2020. godine je i stalni saradnik portala Medija centar Beograd.

U periodu od 2002. do 2004. radi seriju animiranih karikatura za TV В92. Povremeno objavljuje u nekoliko svetskih listova, a u poslednje vreme najčešće u magazinu “Courrier lnternational“, koji je u vlasništvu lista “Mond”.

Imао је više od 40 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu ( u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Italiji, Norveškoj, Švajcarskoj, Bugarskoj, Mađarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama).

Dobitnik je velikog broja domaćih i internacionalnih nagrada, među kojima Prva nagrada Pjer Križanić (1978), nagrada za crtež na Japanskom internacionalnom salonu karikature Yomiuri (1982), nagrada Dušan Bogavac za etiku i hrabrost (1993), nagrada Jug Grizelj iste godine, povelja SANU lvan Tabaković za izuzetan stvaralački doprinos u obІasti karikature (1998), iste godine i nagrada Мićа Popović, nagrada za unapređenje kulture ljudskih prava Konstantin Obradović (2000), povelja grada Beograda (2002) , priznanje Vitez poziva (2007), povelja za građansku hrabrost Dragoljub Stošić (2010), nagradu Službenog glasnika za najbolju knjigu iz oblasti publicistike za 2014. za hronologiju “TRAJNO PROŠLO VREME“ 1990-2001 u izdanju Aleksandrija pres.Kao i orden Viteza časti kojim ga je 2004. odlikovala Vlada Republike Francuske.

Objavio je osam knjiga karikatura: “Sever Jug“ (izdanje Ujedinjenih Nacija), “Građanski bukvar“ i “Bukvar za odrasle“, “On”, “Familija“, “Lopovi i žandari“, “Godinu dana posle“, “Šta je tu je“ i “Slobodan pad“. Živi i radi u Beogradu.

Izložbu “Paralelna stvarnost” organizuju Medija centar Beograd, uz podršku Ozon Art Space i Marsh Creative Production.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar