Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Izložba fotografija "Duša Srebrenice" nagrađivanog sarajevskog fotografa Midhata Poturovića otvorena je sinoć u Endžio habu u Beogradu, uprkos protestima grupe mladića, ali i nekih starijih sugrađana, pokličima Ratku Mladiću i uz prisustvo jakih policijskih snaga.

Uoči otvaranja postavke, u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, okupila se grupa od tridesetak pripadnika desničarskih organizacija, koji su skandirali „Ratko Mladić“, „Srebrenica nije genocid“, pevali „Sprem’te se, sprem’te četnici“ i preko razglasa puštali pesme Baje Malog Knindže sa stihovima „Pala je Srebrenica, a pašće i Žepa“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Policijske snage su zbog protesta blokirale saobraćaj od početka Dobračine do Braće Jugovića, pa se grupa protestanata premestila nekoliko desetina metara od galerije, nastavivši sa svojim pokličima Mladiću, a okupilo se i nekoliko starijih građana, koji su nosili transparente sa imenima  ubijenih Srba u Srebrenici tokom rata u BiH.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Slavite zločince i negirate genocid. A ova izložba je simbol onoga što je najvažnije svima nama, a to su ljudski životi, sudbine i tragedije oslikan na ovi fotografijama. Jurišnici iz srpskog sveta ne bi trebalo da budu fokus pažnje“, bila je reakcija na proteste ispred galerije Ivana Ðurića iz Inicijative mladih za ljudska prava, koji je otvorio Poturovićevu izložbu, poručivši da je „odnos srpskog društva prema Srebrenici pogrešan“.

Poturović ispred svojih radova Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Preživeli smo rat, nasledili tešku i bolnu prošlost koja nas obavezuje da gradimo bolju budućnost. Ne smemo biti žrtve sopstvene mentalne lenjosti u potrazi za istinom. Generacije mladih moraju da se bore protiv lošeg nasleđa roditelja, društva i nakaradnog političkog sistema“, poruka je autora izložbe, čije su crno-bele fotografije nastajale tokom dugogodišnjeg rada na pričama o Srebreničkoj tragediji.

Serijal fotografija „Duša Srebrenice“ dobitnik je fotografskog priznanja „Hrvoje Polan“, koji je pokrenuo magazin „Grain“, sa ciljem podrške autorskoj angažovanoj fotografiji na prostoru bivše Jugoslavije. Na sinoćnjem otvaranju izložbe autoru je urednik ovog magazina Igor Čoko uručio nagradu.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Velika je čast dobiti nagradu koja nosi ime jednog od najznačajnijih fotoreportera ovih prostora. Za mene je značajna, jer je nagrada koju sam dobio od ljudi iz Srbije“, istakao je sarajevski fotograf primajući priznanje.

Midhat Poturović, koji je rođen 1985. godine u Sarajevu, svojim radom želi da podigne svest o važnim temama i da fotografijama podstakne posmatrače na razmišljanje, empatiju ili im ulije nadu.

Pored BiH, izlagao je u Americi, Albaniji, Argentini, Kongu, Hrvatskoj, Italiji, Kolumbiji, Mađarskoj, Španiji, Srbiji i Turskoj, a laureat je brojnih fotografskih priznanja, među kojima su „International Photography Awards“, „Pictures of the Year International“, „Balkan Photo Award“, „Swedish Picture of the Year“, BETA fotografija godine…

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Izložba u Endžio habu će trajati do 13. jula.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar