Vladimir Miladinović "Dnevnik" Foto:Promo

Izložba "Dnevnik" Vladimira Miladinovića, na kojoj će umetnik prikazati seriju od 400 crteža zasnovanih na ličnom dnevniku Ratka Mladića korišćenom kao dokazni materijal na suđenju u Hagu, biće otvorena 6. juna u galeriji "Eugster Belgrade" na Vilinim vodama.

Mladićev dnevnik pronađen je 2010. godine u Beogradu, kada je tokom pretraga haških istražitelja otkriven lažni zid u jednoj od kuća u kojoj se general skrivao, zajedno sa njegovim beleškama iz ratnih devedesetih godina, audio i video kasetama, fotografijama i dokumentima koji su iskorišćeni kao dokazi pred Međunarodnim tribunalom u Hagu, gde je ratni komandant Vojske Republike Srpske osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Dnevnik su, pre nego što je mogao da posluži kao dokaz, morali da dešifruju grafolozi i autoritetom kao svedoci stanu iza tvrdnji šta u njemu piše, a svako slovo i linija morali su da budu pretvoreni u kompjuterski tekst i prevedeni za potrebe Tribunala. Miladinović je „Dnevniku“ posvetio nekoliko godina, a njegov rad se sastoji od niza precizno iscrtanih stranica dnevnika u formatu prilagođenom za potrebe suda.

Vladimir Miladinović „Dnevnik“ Foto:Promo

„Kreirajući seriju, umetnik je pažljivo rukom ispisao svako slovo, stranu po stranu, svih četiri stotine listova dnevnika. Ovim postupkom pokreće niz pitanja: Šta to određeni materijal čini adekvatnim za pravno-birokratski forum kakav je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, koja je uloga umetničke imaginacije u procesima suočavanja sa traumatičnom prošlošću, koji su limiti arhivske građe koja je već poslužila svojoj svrsi pred sudom, kakva je sudbina arhiva po završetku rada MKSJ…“, navode organizatori izložbe.

Miladinović, umetnik „posvećen arhivskom istraživanju tabuiziranih istorijskih perioda oko kojih se teško postiže širi društveni konsenzus“, verno iscrtavajući prikupljeni materijal u tehnici laviranog tuša, stvara serije radova kroz koje pokušava da stvori lični odnos spram ponuđenog materijala. Za svoj rad dobio je više priznanja, mežu kojima i nagradu 53. Oktobarskog salona i glavnu nagradu fonda za crtež „Vladimir Veličković“.

Vladimir Miladinović „Dnevnik“ Foto:Promo

„Uzimajući kao polazišnu tačku arhiv Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Vladimir ne samo da dovodi u pitanje logiku same arhive MKSJ-a, već i logiku arhiviranja generalno, otvarajući arhivu novim suočenjima i imaginativnim potencijalima. Ovo je omogućeno kroz estetsku politiku koja se nalazi u Vladimirovoj praksi. Ova praksa se vrti oko pitanja arhivske moći. Njegov rad detaljno reprodukuje arhivske zapise prećutanih ili osporavanih aspekata prošlosti bivše Jugoslavije. Time skreće pažnju na logiku i pokretače koji su doveli do isključenja ovih istorijskih izvora iz savremene imaginacije – često vezane za sisteme i procese koji su pre svega doprineli pojavi nasilja, poput nacionalizma i prelaska sa socijalističkih na kapitalističke ekonomije“, navodi, između ostalog, dr Henri Redvud sa londonskog Kings koledža u katalogu za izložbu.

Izložba „Dnevnik“, čiju je produkciju partnerski podržao beogradski forumZFD, biće otvorena od 6. juna do kraja jula sredom od 17 do 19 i subotom od 14 do 18 sati.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar