Foto: Bailey-Cooper Photography / Alamy / Alamy / Profimedia, EPA/PETER FOLEY

Iz velikog požara spasen je sto na kome je u "Elefant kafeu" Džoan Rouling pisala delove Harija Potera.

Požar na edinburškom mostu Džordž IV  prošlog meseca prilično je oštetio stanove i poslovne prostore uključujući “Elefant kafe“. Vlasnik kafea Dejvid Tejlor rekao je da mu je laknulo kada je pronađen sto koji je Roulingova koristila. Rekao je da je sto pretrpeo štetu od dima i vode, ali da će moći da se restaurira, piše „BiBiSi“.

“Elefant“ kafe je bio jedan od dva kafea koje je Rouling uobičajeno posećivala kada je pisala priče o dečaku čarobnjaku devedesetih. Pisala je u “Elefant kafeu” 1996. i 1997. pošto je njena prva knjiga o Hari Poteru izašla i često sedela za starinskim drvenim stolom.

Tokom godina popularnosti serijala “Elefant kafe” je postao mesto gde su fanovi navraćali. Vlasnik kaže da neće moći ponovo da otvori lokal još godinu dana. Veruje se da je požar počeo u susednom kafeu “Valeri“, alarm se oglasio oko 6 časova ujutru 24 avgusta. Vatrogasac je završio u bolnici, stanovi su evakuisani i cela ulica je zavorena na nedelju dana.

Prednja prostorija kafea bila je zahvaćena požarom kao i zadnja soba,  gde je bio pomenuti sto. Gospodin Tejlor kaže da su mu dozvolili da uđe u objekat jer su unutra postavljene konstrukcije koje omogućavaju da se uđe bezbedno.

“Zahvalan sam što sam pronašao sto Džoan Rouling među kršom,  bio je u zadnjoj sobi i zato može da se restaurira. Lakše mi je, jer smo zadržali deo istorije.”
Vredni potpisani primerak Harija Potera i dalje nije pronađen, ali on se nada da je negde ispod krša ostalog od požara.

Foto: James Glossop / News Licensing / Profimedia

Kafe inače nosi ovo ime zbog stotina umetničkih  crteža i ukrasa slonova. Baš u julu Džoan Rouling je pričala u podkastu Simona Armitaža, da je pisala u sada ugašenom “Nikolsonu” i u “Elefant” kafeu.
“To je bilo divno mesto sa pogledom na dvorac. Godinama kasnije sam srela vlasnika koji me je pitao zašto više ne dolazim. U zamišljenom svetu bilo bi mi divno da dolazim tamo, ali jednostavno nije moguće da idem tamo i pišem. Morala sam da prestanem da pišem u kafićima, volela sam to, ali jednostavno to više nije moguće”, rekla je Rouling.

Bonus video: Iva Ilinčić: Uloga Štefice Cvek mi je najzahtevnija i najteža do sada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare