Foto:Promo/Pčelica

"Pčelica", jedan od najvećih izdavača literature za decu u Srbiji i regionu, obeležava 20 godina postojanja, obavestila je javnost ova izdavačka kuća na svom sajtu.

Prve radne sveske, popularne „Pčelice“, objavljene 2000. u okviru tadašnje Đačke zadruge OŠ „Milica Pavlović” u Čačku, tek tri godine kasnije Pčelica je započela svoj izdavački let kao pravno lice i izrasla u veliku izdavačku kuću koja je specijalizovana za objavljivanje knjiga za decu na srpskom jeziku.

Vremenom se proširila i na tržište Crne Gore i Bosne i Hercegovine, gde sada ima svoja predstavništva. Izdavački program „Pčelice“ čine knjige, slikovnice, radne sveske, enciklopedije, priručnici i razni didaktički materijali koji pokrivaju uzrast od beba do tinejdžera.

Zahvaljujući negovanju srpskog jezika, istorije, kulture i tradicije, „Pčelica“ zauzima posebno mesto kao izdavač koji ne podilazi trendovima, ali je otvorena prema kvalitetnim sadržajima koji se nude na tržištu knjiga. Njeni autori su dobitnici brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, kao i priznanja za negovanje i razvoj književnosti za decu. Učešće na brojnim domaćim i međunarodnim sajmovima rezultiralo je da izdanja Pčelice budu prevedena na više od dvadeset svetskih jezika.

Kolektiv „Pčelice“ skromno je juče obeležio jubilej jer, kako su istakli, sveukupne prilike u društvu i veliki izazovi u izdavaštvu nameću maksimalno angažovanje da se u vremenu najezde pametnih uređaja, video igrica, rijaliti programa i raznih negativnih uzora u okruženju, kod najmlađih čitalaca i dalje razvija ljubav prema knjizi i pomogne u stvaranju čitalačkih navika.

U čast obeležavanja 20 godina izdavačke delatnosti, „Pčelica“ je pokrenula i objavljivanje serijskih publikacija, tako da će se na našem tržištu, u duhu najboljih svetskih časopisa za decu, pojaviti dva domaća časopisa, „Vrapčić“ ‒ časopis za mališane i „Pčelica“ ‒ časopis za predškolce.

U sklopu nedelje obeležavanja jubileja, „Pčelica“ je putem svog sajta i društvenih mreža omogućila čitaocima specijalne popuste.

Bonus video: Jasminka Petrović – Dok pišem obraćam se jednom detetu