Izabrane pesme Saše Jelenkovića u izdanju Arhipelaga i Pozorišta Timočke krajine

Knjiga izabranih pesama Saše Jelenkovića objavljena je u izdanju "Arhipelaga" i Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara, u ediciji "Izbor".

Nastala povodom 33 godina pesničkog rada i 55 godina života Saše Jelenkovića, knjiga sadrži 77 pesama iz različitih faza pesnikove poezije – od knjiga „Neprijatna geometrija“ (1992) i „Ono što ostaje“ (1993), preko „Heruvimskih tajni“ (1994), „Kraljevskih objašnjenja“ (1998), „Knjige o srcu“ (2002) i trilogije o Elpenorima (Elpenorova pisma, 2003, Elpenorovo buđenje, 2004, i Elpenori, 2006), do knjiga „Gola molitva“ (2013), „Pedeset“ (2014), „Sećanja počinju posle smrti“ (2017) i „Gibraltar“ (2018).

Izabrane pesme Saše Jelenkovića objavljene su u izboru i sa pogovorom književne kritičarke i pesnikinje Katarine Pantović.

Jednostavni naslov ovog izbora „Izabrane pesme“ predstavlja, kako ističe izdavač, neskriveni omaž velikim srpskim pesnicima modernizma poput Ivana V. Lalića, Borislava Radovića i Jovana Hristića.

Analizirajući Jelenkovićevu poeziju, Katarina Pantović naglašava da je ovo reprezentativan izbor iz poezije jednog od vodećih savremenih pesnika.

– Ova knjiga, sastavljena iz 12 ciklusa, može se (i treba) čitati kao jedna celovita zbirka. Ona je autentičan prikaz i pregled autorovog dosadašnjeg pesničkog razvoja koji je „trpeo“ određena poetička meandriranja, ali u biti ostajao prepoznatljiv i monolitan u odnosu prema svetu – kaže Pantović.

Kritičarka ukazuje na osnovna obeležja Jelenkovićeve osobene poetike.

– Često se stiče utisak (naročito u zbirkama „Elpenori“ i „Sećanja počinju posle smrti“) da lirski subjekt samom sebi piše iz smrti u život i obratno. Кao da time pesnik ukazuje i na svojevrsnu nemogućnost i neautentičnost sećanja u realnom životu. U svetu svakodnevnih krhotina i tragova o bivšim postojanjima, programiranje sećanja pojavljuje se kao jedan od najtragičnijih oblika dehumanizacije. Ovime se stvara svojevrsna životna dijalektika u kojoj se subjekt neprekidno gubi, traži i pronalazi, potvrđuje sebe i samoporiče se, što uspostavlja trajnu nesigurnost i neizvesnost kao osnovni princip postojanja. Jedna stvar je, doduše, sasvim izvesna: „što je zapisano, zapisano je“ – ocenila je Pantović.

Saša Jelenković objavio je 12 pesničkih knjiga i dobio veći broj književnih nagrada, među kojima se nalaze „Matićev šal“, „Milan Rakić“, „Vasko Popa“ i „Disova nagrada“ za celokupno pesničko delo.

Poezija mu je prevođena na više jezika. Živi i radi u Zaječaru.