Foto: Jelena Vemić

Izložba "Iza ugla" Jelene Vemić biće otvorena 1. februara u Maloj galeriji ULUPUDS-a, saopšteno je iz ove galerije.

Izložba fotografija „Iza ugla“ rezultat je intimne šetnje Jelene Vemić praznim ulicama Montreala za vreme poslednjeg pandemijskog zastoja.

Globalna kataklizma zaustavila je frenetičnu cirkulaciju ljudi, razdvojila najbliže i pokrenula lavinu strahova. Izabrane fotografije su deo jedne progresivne serije slika, materijalni zapisi jedne arhitektonske porcije grada, proizvod su ličnog tumačenja ambijenta. Koristeći se svetlom poput vajara, autorka na suptilan način oslikava duh grada. Za umetnicu radovi predstavljaju fragment jednog kompleksnog diskursa, priču koja se rađa kao želja da slike postanu sredstvo za istraživanje prostora kroz introspekciju, podseća se u katalogu izložbe.

Foto: Jelena Vemić

„Jelenini radovi, zahvaljujući svom klasičnom i minimalističkom stilu odišu posebnim šarmom. Privlačnost čiste forme na njima je nedodirljiva, ima veću moć sinteze i predstavlja jednu vrstu apstrakcije stvarnosti. Potpuno odsustvo ljudske figure prikazuje metafizičku dimenziju prostora: na taj način fotografija postaje jedna simbolična slika.

Foto: Jelena Vemić

Autorka stvara izvanredne poetske zapise u slici: elegantne, precizne, eksperimentalne i decidne fotografije, koje su u stanju da probude jake emocije. One deluju intimnije i intenzivnije od radova u boji i imaju moć da impresioniraju posmatrača svojom upečatljivom atmosferom“, zapisala je istoričarka umetnosti Ivana Sojić.

Foto: Jelena Vemić

Fotografije koje će publika biti u prilici da vidi vizuelne su informacije jednog vremena, trag nečega što se zaista dogodilo. Mogu se posmatrati kao istorijski dokument uzimajući u obzir kulturni i socijalni momenat u kome su nastale.

Foto: Jelena Vemić

„Umetnica stavlja akcenat na emociju koju oseća koračajući pustim ulicama grada, čija arhitektura odiše evropskim stilom i sugeriše na blizinu doma. Poznato je da objektiv nije senzitivan na emocije, ali Jelenina vizija je uvek vođena njima“.

Izložba će trajati do 10. februara.

Bonus video: Milena Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar