Siniša Kovačević, premijera predstave "Godine vrana" Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kao da su me vezali, tri dana sam čekao, kao Jusein Bolt pred trku, da dođe nedelja i da zaigram na sceni kapetana Mijata Tamnavca. Sada mi je pao kamen sa srca, rekao je za Nova.rs Hadži Nenad Maričić, nakon druge premijere „Godine vrana“.

Ova drama po tekstu i u režiji Siniše Kovačevića bila je glavnu kulturni događaj proteklog vikenda u srpskoj prestonici. Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu veliki broj umetnika, njih čak 60, odigrali su u subotu i nedelju ovu predstavu sa dve glumačke podele, i nakog druge proslavili u restoranu teatra. Iako predstava traje tri sata i 20 minuta, čini se da umor nisu osetili i da su stajaće ovacije publike bile onaj pravi uvod za opuštanje i slavlje.

Hadži Nenad Maričić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Mnogo je emocija kod mnogih nas, pao mi je kamen sa srca. Reakcija publike je bila veoma burna i iako smo se nadali da će premijere biti uspešne, ovako nešto baš nismo očekivali. Siniša je bio lucidan u svojim najavama šta nas očekuje i šta će sve da bude. Sa njim 20 godina radimo ovaj posao i više smo nego porodica. Prošli smo sa njim i „Veliku dramu“, i „Sinovce“, „Gorke plodove“, „Zečji nasip“, ja sam uskakao i u „Janeza“, sve sam radio sa njim – u dahu govori Maričić, dok prima čestitke, i dodaje:

– Tamnavca igramo Bojan Krivokapić i ja. Tu ulogu sam igrao u ime svojih dedova i pradedova, oni su bili časni ljudi i nosili su sve te uniforme. I negde jako emotivno doživljavam i sam kraj komada, kada se opraštam od te uniforme jer je veoma pristuna u mojoj familiji, ceo 20. vek. I tada, nešto radi u tim trenucima, što je mnogo jače od mene, i suze idu same.

Na proslavi koja je upriličena, teško je bilo doći do sagovornika jer su čestitke pljuštale, neki su se taman opustili i poželeli da se odmore i od medija… Ono što nije manjkalo jesu fenomenalno raspoloženje, osmesi, šale…

Petar Strugar, Aleksandar Srećković Kubura Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Živa je stvar, mi osećamo publiku, ona nas na sceni, lepo je. Komad je zahtevan, masivan – istakao je Petar Strugar, ne skidajući osmeh s lica.

Iako se glumci školuju za rad u pozorištu, kako kaže, nije imao prilike da često igra u teatru.

– Tako da mi nije strano, ali nisu mi nuđene zanimljive uloge, tekstovi, tako se desilo. I zato mi je ovo stvarno poseban doživljaj. Kada vas pozovu iz nacionalnog teatra, to je stvarno čast, jednostavno, to je kao reprezentacija. Onda Siniša Kovačević, misli da ne treba da pričam ko je on, tako da se to ne odbija. Jer, ako vam takva ponuda ne prija, onda bolje da se ne bavite ovim poslom – objašnjava Strugar koji tumači lik majora Živojina Rajića.

Prihvatio bi, kako kaže, da radi u ovoj predstavi i da mu nije ponuđena i ova, jedna od glavnih glavnih uloga.

– Ne postoje uloge koje su toliko nebitne, nijednu ne treba zanemariti. Ali važno je da budu napisane sa funkcijom, značenjem, a to je tako urađeno u ovom komadu. Moja uloga majora Rajića je jako zanimljiva, nešto što nisam radio do sada. On je tragičan junak svoje reči i čina, uniforme koju nosti. Preko nekih stvari ne može da se pređe i zato to mog junaka košta života – zaključio je Petar Strugar i naglasio da bi „Godine vrana“ voleo da vidi kao seriju, i da je načuo da postoji scenario.

Branislav Tomašević, premijera predstave „Godine vrana“ Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Branislav Bane Tomašević dao je sve od sebe da dočara glavnog negativca Alojza Kavrana, i nagrađen je aplauzom na otvorenoj sceni na kraju prvog čina.

– To je poseban osećaj, malo smo se odvikli zbog aplauza, pune sale, stvarno izuzetan osećaj, još kada publika podrži taj veliki zadatak koji sam imao u tom momentu, šta da kažem, srećan sam. Nije bilo lako, iako su me poterale neke uloge negativaca, i to me zbunjuje. Ali, kažu, da mi se veruje kada ih igram, zanimljivo – čudi se Bane, koji važi za pitomog čoveka, ali ovakve uloge zato baš smatra velikim izazovom.

Kako pravnika Kavrana igra u alternaciji sa Aleksandrom Srećkovićem Kuburom, publika ima prilike da vidi dve autentične uloge istog lika.

A kako je bilo na proslavi, pogledajte u galeriji:

Petar Božović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs
Sonja Kolačarić, Nebojša Stanković Trša Foto: Vesna Lalić/Nova.rs
Kalina Kovačević, Siniša Kovačević, Ljiljana Blagojević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs
Darko Tomović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs
Miloš Đorđević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs
Ivana Žigon Foto: Vesna Lalić/Nova.rs
Siniša Kovačević, Nevena Madžarević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Bonus video: Petar Strugar – Film „Zlatni dečko“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar