Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Screenshot

Odlazak Borisa Komnenića je veliki gubitak. Velika je tuga, teško je ovo vreme. Borisa sam poznavala još od svojih početaka na Fakultetu dramskih umetnosti, kaže za Nova.rs Ivana Vujić, rediteljka i upravnica Narodnog pozorišta, čiji je glumac, koji je preminuo u 64. godini, bio član više od tri i po decenije.

– Boris je pripadao jednoj izuzetnoj generaciji studenata profesora Predraga Bajčetića, jednog od najboljih profesora na FDU. Klasa, sa kojom je studirao, predstavila je grupu umetnika, kao što su Vladica Milosavljević, Danica Ristovski, Rade Miljanić, Marina Marković… Radilo se o grupi izuzetno interesantnih, različitih mladih umetnika, koji su već tokom svojih studija uspeli da „izađu“ sa fakulteta i zaigraju u pozorištima – podseća Ivana Vujić.

Rediteljka i upravnica Narodnog pozorišta priznaje da je Borisa Komnenića oduvek poredila sa jednim velikim francuskim glumcem – Žerarom Filipom:

– Poznavala sam ga od svojih prvih, školskih dana. Sećam se bio je moj stariji kolega. Krasila ga je velika, izuzetna neobičnost, vrednoća, prefinjenost. A u bogatoj pozorišnoj i filmskoj karijeri on je sve te osobine samo dalje razvijao.

Boris Komnenić bio je član Narodnog pozorišta od 1984. godine, i imao je status prvaka drame, a Ivana Vujić se seća da su zajedno sarađivali na velikoj predstavi – „Vojvotkinja od Malfija“:

– U predstavi, pravoj elizabetanskoj tragediji su, pored Borisa, igrali i Petar Božović, Miodrag Krivokapić… I Boris je imao specifičan način igre, prefinjen, dubok, vredan, osetljiv, duhovit. I odigrao je pregršt velikih uloga u pozorištu, od komedije do drame. Krasilo ga je visoko etičko ponašanje u pozorištu i umetnosti. Bio je dobar kolega, saradnik, partner, glumac koji promišlja ulogu, svoj posao. I u svakoj ulozi koju je odigrao bila je prisutna jedinstvenost izraza i pojave – naglašava naša sagovornica.

Nedavno je upravnica Narodnog pozorišta u razgovoru za Nova.rs najavila da bi Boris Komnenić trebalo ponovo da stane na scenu nacionalnoj teatra, no nije mu se dalo…

– Sa željom da se daroviti glumci Narodnog pozorišta, koji dugo nisu igrali u nacionalnom teatru, vrate na scenu, dogovorili smo se sa Borisom da odigra glavnu ulogu u komadu „Otac“ Augusta Strinberga. Sve smo se dogovoril, bio je veoma zadovoljan, i mi smo bili veoma srećni što smo svi zajedno našli nešto što je duboko, interesantno, uzbudljivo, a nije skoro rađeno. Ali, sudbina je htela drugačije – priča nam Ivana Vujić i na kraju kaže da će se uvek sećati njegovog osmeha.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar