"Arzamas", Zvezdara teatar, Lane Gutović, Nela Mihajlovic, Branka Petric. Foto: Nikola Vukelić/Promo/Zvezdara Teatar

Lane Gutović bio je glumac velikog raspona, izvanrednih mogućnosti transformacije i posebnog dara, kaže za Nova.rs dramaturškinja Ivana Dimić.

Čuveni glumac igrao je u predstavi „Arzamas“, rađenoj po njenoj knjizi koja je osvojila Ninovu nagradu roman godine u Zvezdara teatru.

Ivana Dimić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– U pozorištu je igrao sa istom veštinom, preciznošću, lakoćom i zanatskim umećem i komedije i tragedije. Odigrao je mnogo nosećih uloga u kultnim predstavama. Oni koji se sećaju sa koliko inteligencije i psihološke dubine je igrao Jaga u „Otelu“ mogli bi i danas da kažu da je Šekspir za takve glumce pisao svoje komade.

Lane je bio omiljen, slavljen i hvaljen i od publike i od kritike čim se pojavio na pozorišnim daskama. Nije izostala ni bogata filmska i televizijska karijera koja mu je donela najširu popularnost, ali ga je verovatno istovremeno opteretila i učinila da postane težak u komunikaciji. Bio je komplikovana ličnost, voleo je da ćuti, umeo je da bude prilično nepristupačan i sasvim mračan, opet u drugim prilikama veseo, sklon šali i spadalo, a njegovi prijatelji mogu da svedoče koliko je bio iskren i požrtvovan prijatelj. Bio je kao i svaki veliki glumac jedinstven i neponovljiv – ispričala je Ivana Dimić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar