Ivana Dimić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

To je jedna od najvećih književnih nagrada i bila mi je čast da dobijem tako značajno priznanje, kaže za Nova.rs dobitnica NIN-ove nagrade za 2016. godinu.

U ponedeljak 23. januara oko 12 časova saznaćemo ime lauerata 69. NIN-ove nagrade. Značaj ove najveće regionalne književne nagrade nikada nije ugrožen i umanjen, uprkos raspadu Jugoslavije ili kritikama na račun žirija ili organizatora. Štaviše, uzburkavanje javnosti još više ovoj nagradi dodaje na važnosti i intrigantnosti.

Spisateljica i dramaturškinja Ivana Dimić je dobila NIN-ovu nagradu 2017. godine za roman „Arzamas“. Za njen roman glasalo je tada troje članova žirija (Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac i Mihajlo Pantić), dok je dva glasa dobio roman “Hronika sumnje” Vladislava Bajca (od Bože Koprivice i Zorana Paunovića). U najužem krugu bili su i romani “Susret pod neobičnim okolnostima” Vladana Matijevića i “Pa kao” Vladimira Tabaševića.

– To je jedna od najvećih književnih nagrada i bila mi je čast da dobijem tako značajno priznanje. Veoma sam se bila obradovala, a posebno mi je bilo drago što nisam više mlada, pa nisam morala ni da se zbunjujem, ni da se gordim, nego da spokojno podelim radost sa svojim prijateljima. S druge strane, iz istog razloga moj odnos prema pisanju je ostao kakav je i bio, jer svaki pisac piše iz najdubljeg unutrašnjeg poriva, a ne da bi bio nagrađen – kaže Ivana Dimić za Nova.rs.

NIN-ova nagrada u najvećem broju slučajeva donese pobedničkom romanu veliku prodaju i čitanost, tako je bilo i sa romanom „Arzamas“.

– Donela je veliku promenu u recepciji. Sve su moje knjige tokom niza godina bile lepo primljene od kritike i malobrojne čitalačke publike, a onda je sa NIN-ovom nagradom nastupila velika promena. Prodat je ogroman broj knjiga, imala sam veliki broj književnih večeri i priliku da čujem kako je široka čitalačka publika doživela tu knjigu. Potom su i prethodne knjige bile više čitane. Tako velike nagrade vas učine vidljivim i donose nesumnjivu popularnost – smatra Dimić.

Zanimljivo je kako najbliži prijatelji i poznanici pisca dožive dobijanje NIN-ove nagrade.

– Poznanici su ispoljavali sve uobičajene ljudske reakcije, od divljenja do čuđenja. Što se tiče mojih prijatelja, oni koji se razumeju u književnost nisu bili iznenađeni, a svi su se uglavnom veselili i primali čestitanja, jer onaj ko ti je pravi prijatelj deli sa tobom i tuge i uspehe – zaključuje Ivana Dimić.

U najuži izbor za NIN-ovu nagradu za najbolji roman 2022. godine ušle su sledeće knjige: „Unutrašnje more“ Danice Vukićević (Nojzac),  “Klub istinskih stvaralaca” Milana Tripkovića (Fabrika knjiga), “Papir sa vodenim znakom” Gorana Petrovića  (Laguna), “Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo” Mirjane Drljević (Booka), „Koljka i Sašenjka“ Uglješe Šajtinca (Arhipelag) i  “Klara, Klarisa” Marijane Čanak (Bulevar books).

Bonus video: Milena Marković – odlomak iz romana „Deca“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar