Predstava Teško je reći zbogom, teatra Vihor iz Beograda. Foto: Promo

U okviru Gavran Fest-a Teatar Vihor iz Beograda izvešće predstavu "Teško je reći zbogom" u petak 5. februara od 19 časova na sceni Madlenijanuma.

– Tekst je divan, porodična drama, komična ali u svojoj osnovi je dramska. Bavi se ozbiljnim temama, koliko si hrabar da napraviš neke krucijalne korake u životu i koliko je to teško uraditi zbog posledica – kaže za Nova.rs Ivan Mihailović, koji sa Draganom Dabović i Nevenom Vukes glumi u ovoj predstavi koja je trebalo da se odigra u oktobru, ali je zbog epidemiološke situacije bila odložena.

Ivan Mihailović. Foto: Matija Jovanović

Gavran Fest je festival najprevođenijeg i najizvođenijeg hrvatskog dramskog pisca Mira Gavrana. Prvi put je organizovan u Srbiji, a jedanaesti je po redu u svetu.

„Teško je reći zbogom“ je moderna savremena drama o neobičnom bračnom trouglu. U dinamičnoj priči punoj neočekivanih obrta „žrtva“ i „progonitelj“ zameniće mesta, „istine“ će postati „laži“ a „laži“ će postati „istine“. Neki teatrolozi su ovaj Gavranov tekst nazvali komedijom, neki melodramom, neki dramom – a u njemu se sve te odrednice susreću i prepliću.

– Putujuće pozorište Vihor postoji već pet godina a osnovala ga je Nevena Ristić sada Vukes. „Teško je reći zbogom“ je naš prvi komad i sa njim smo na točkovima prešli već hiljade kilometara. Nastupali smo i na Gavran festu u Pragu – priča Mihailović.

Dragana Dabović. Foto: Mihailo Milovanović

Nevena, Dragana i Ivan su ekipa iz studentskih dana, dobro se poznaju, a popularnost su stekli ulogama u seriji „Vojna akademija“.

– Uživamo da radimo zajedno a ovo putujuće pozorište nam je izazov jer ne pruža komfor kao kada ste deo institucije, pa moramo sve da uradimo sami od organizacije do nameštanja scenografije što nam je omogućilo da upoznamo pozorište kroz sve segmente – objašnjava Ivan.

Predstavu „Teško je reći zbogom“ režirala je Marija Barna Lipkovski, scenografiju je radila Marija Simović, a muziku Marko Louis.

Nevena Vukes. Foto: Mihailo Milovanović

Miro Gavran (60) je najplodniji savremeni hrvatski pisac. Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Autor je 50 dramskih tekstova od kojih je nastalo više od 350 premijera širom sveta. Objavio 10 romana, dve zbirke kratkih priča, jednu zbirku poezije, kao i 10 knjiga za decu i mlade. Ekrenizovana su mu tri filmska scenarija, šest televizijskih dela i 32 radio drame, a po njegovim libretima nastala su tri mjuzikla i jedna opera. Dela su mu prevedena na više od 40 jezika. Dobitnik je tridesetak književnih i pozorišnih nagrada. Dopisni je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, član Ruske akademije književnosti u Moskvi i Slovenske akademije književnosti i umetnosti u bugarskom gradu Varna. Jedini je živi dramski autor na svetu kojem je nekoliko zemalja organizovalo pozorišni festival (Gavran Fest) na kojem se izvode predstave nastale isključivo prema njegovim dramskim delima.

Miro Gavran. Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Inicijator i direktor Gavran Fest-a u Beogradu je Madlena Zepter, vlasnica i osnivač Madlenianuma, dok je selektor festivalskog programa Ana Radivojević Zdravković, direktorka Drame ovog teatra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar