Ivan Mihailović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Ovo je bio jedan od najuzbudljivijih i najvažnijih pozorišnih procesa u kojem sam učestvovao, kaže za Nova.rs glumac Ivan Mihailović, koji je danas otputovao u Njujork gde će sa predstavom „Balkan Bordello“ Jetona Neziraja u režiji Blerte Neziraj nastupiti u Teatru La MaMa.

Ova koprodukcija Ateljea 212, Ćendra multimedija iz Prištine i teatra La MaMau u izvršnoj produkciji Fondacije My Balkans, prvo od devet izvođenja u Americi imaće 31. marta.

U predstavi igra međunarodna ekipa glumaca Oni Džonson, Džordž Drens, Judžin de Pudžin, Valoa Mikens, Mati Barber-Bokelman, Met Naser, Verona Kodža, Kuštrim Hoča, kao i Svetozar Cvetković i Ivan Mihailović.

Predstava Balkan bordello u Ateljeu 212
Predstava Balkan bordello u Ateljeu 212 Foto:Ferdi Limani

– Mnogi bi rekli da je ovakav spoj nemoguć i neostvariv, ali dokazali smo suprotno. Upoznao sam divne kolege iz Prištine i iz Njujorka. Uspeli smo u praksi da pokažemo da je umetnost jedna i univerzalna.Umetnost ne poznaje prepreke i granice među ljuduma, ona spaja, nekada na prvi pogled, neprebrodive daljine i daleke svetove. Emocija je emocija na kojem god meridijanu da se nalaziš, koji god pasoš da poseduješ i koju kod boju kože da imaš. Baviti se umetnošću je kao da poznaješ sve jezike ovog sveta. Posle ovakvog procesa, poveruješ da ipak ima nade za ovu, ne toliko veliku planetu, na kojoj smo svi rođeni – objašnjava za naš portal Mihailović.

Dodaje da je prvi put za Teatar La MaMa čuo još na Akademiji kada su istraživali i učili o tome šta su to pozorište i čuvena Elen Stjuart značili za razvoj svetskog avangardnog teatra.

– Divio sam se njenoj hrabrosti i talentu. Uvek sam maštao sam da jednog dana odem tamo i gledam neku predstavu, a sada igram u tom pozoristu. Zar to nije sjajno? Zahvalan sam na ukazanom poverenju i pruženoj prilici da zaigram na tom dalekom i nedostižnom Brodveju – iskren je Mihailović.

Epska priča o dobu bezumlja u kojem trenutno živimo „Balkanski bordel: saga o jednoj balkanskoj porodici zasnovan je na Eshilovoj trilogiji „Orestija“. Ovaj komad o traumatizovanim društvima koja sama sebe izjedaju, suočava nas s ratom kao mašinerijom uništenja, u kojem život i normalnost polažu oružje pred neverstvima i zlom ljudi. Drama dotiče suštinu balkanskog temperamenta, prati uzlete i padove ljudske duše i ističe apsurdnost epohe, antičke ali i savremene koja se temelji na nasilju i mržnji.

Bonus video: Ivan Mihailović – Čast je imati „Zoranov brk“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar