Ivan Lalić, Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Mislim da je odlazak Miksera u prirodu bio pravi izbor, tako da ni kiša koja je padala prvog dana nije pokvarila taj utisak. Naprotiv, bilo je inspirativno i nadrealno lepo, kaže za Nova.rs Ivan Lalić, direktor i jedan od osnivača Mikser festivala koji se ove godine održava u “Zornića kući” u Baćevcu, vikend naselju u opštini Barajevo.

Pod sloganom “Kiseonik”, ovogodišnji Mikser, 11. po redu, svečano je otvorila Fransoas Žakob, stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija.

Fransoaz Žakob otvorila je Mikser festival, Foto: Piroshki/Mikser Festival/Promo

Mikser festival je ove godine osmišljen kao ThinkThank skup pozvanih stručnjaka, aktivista i mladih talenata koji će kroz razgovore, predavanja i radionice zajedno promišljati o načinima “popravke” naše stvarnosti. Sve to je, kako su najavili organizatori, okrenuto smeru zdrave životne sredine, kružne ekonomije, evropskog zakonodavstva i Zelenog dogovora. Kao i pravcu rodne ravnopravnosti, inkluzije i aktivnog starenja, participativnog urbanizma, eko-dizajna, angažovane umetnosti, kvalitetnog obrazovanja i slobodnih medija.

– Prvog dana je nastupio ambasador Norveške Jern Eugen Jelstad, zemlje koja je paradigma zdravog života u Evropi. Pričali smo o Zelenom dogovoru, jer je u pravom trenutku stigla i Zelena agenda za Zapadni Balkan. Antoan Avinjon, ispred delegacije EU, govorio je o merama potrebnim da bi Srbija kao pristojna zemlja ušla u Evropu, koja jedina na svetu planira da do 2050. bude kontinent bez štetnih emisija a to znači da će sve preći na zelenu energiju – priča naš sagovornik, koji smatra da sve ovo što nam se desilo sa kovidom osveta prirode o kojoj smo prestali da brinemo.

Učesnici ovogodišnjeg „Mikser“ festivala, Foto: Piroshki/Mikser Festival/Promo

Prvog dana je posebno iznenađenje, kako ističe, bio dolazak naše glumačke dive Rade Đuričin, koja je, iako numerološki u poznim godinama, mladalačkom energijom ostavila snažan utisak na sve prisutne.

– Ona je gostovala u okviru teme o generacijskom dijalogu, što je projekat koji radimo sa Fondom za populacionu politiku UN. Rada Đuričin nam je svima poručila da nema veze koliko imate godina nego koliko ste mladi u duši.

Rada Đuričin gošća ovogodišnjeg Miksera, Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ivan Lalić je izdvojio još jedan događaj sa prvog dana Mikser festivala, a tiče se medija.

– Imali smo panel na koji smo pozvali glavne urednike mejnstrim medija i studente Fakulteta političkih nauka sa željom da ih približimo ovim temama. Mi iz Miksera mislimo da to nije kozmetika nego da su to krucijalne teme. Zahvalni smo vašoj kući što nas je podržala a posebno na učešću Veselinu Simonoviću, direktoru i glavnom i odgovornom uredniku vašeg portala koji je ostavio sjajan utisak svojim briljantnim predavanjem – rekao je Lalić.

Medijski panel na Mikseru, Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U okviru Mikser festivala, koji se zatvara danas, biće održano desetine panela, radionica i promocija knjiga, predstaviće se više od 100 učesnika festivala. Svi sadržaji su dostupni u onlajn formi na Mikserovom Jutjub kanalu i društvenim mrežama.

Tokom vikenda na našem portalu ćete moći da pročitate autorski tekst Ivana Lalića o iskustvima Miksera na selu i idejama za naredna izdanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar