Foto: Mikser Festival/Promo

Eksperimentalno 11. izdanje Mikser Festivala 2020. počelo je danas u Zornića kući, nadomak Beograda, pod sloganom "Kiseonik". Tokom prvog dana festivala održano je nekoliko panela koji su bili posvećeni ekologiji, medijima, gradovima, filantropiji i drugim temama.

Publika festival, koji traje danas i sutra, može da prati uživo na YouTube kanalu Miksera.

Festival su otvorile predstavnica UN u Srbiji Fransoaz Žakob i kreativna direktorka Mikser festivala Maja Lalić.

Savremeno društvo zahteva human pristup problemima senzitivnih grupa, a tretiranje pitanja starijih osoba nipošto ne sme da se zasniva na brojkama i statistikama, ukazali su učesnici diskusije „Solidarno društvo“ Džon Kenedi Mosoti, predstavnik UNHCR za Srbiju, glumica Rada Đuričin, Dragan Radovanović direktor Crvenog krsta Srbija i zaštitinica ravnopravnosti građana Brankica Janković.

„Ko bi mogao da očekuje da ću ja, rođen u zapadnoj Keniji, 500 kilometara od Najrobijia, danas u Zornića kući govoriti o temi koja mi je tako srcu draga! Briga o starima I njihov status u društvu nije nešto što će se dogoditi samo od sebe. Mi moramo da im damo priliku da učestvuju ravnopravno u našem svetu, ali potrebno je uložiti mnogo truda. Pre svega, institucija poput UN, ali I svakog od nas ponaosob. S druge strane, to je nešto najprirodnije, najhumanije i nešto što svako od nas može da razume: svi imamo nekoga starijeg kome želimo dobro“, kazao je Mosoti.

Foto: Mikser Festival/Promo

Prema njegovim rečima, rešenje za odliv mozgova i sve starija društva na Balkanu je cirkularna migracija, a veliku šansu vidi upravo u mladim ljudima koji u inostranstvo odlaze na školovanje, ali se potom vraćaju u svoje matične zemlje u kojima primenjuju stečena znanja.

Eva Kail, predstavnica grada Beča, na panelu „Gradove građankama“, predstavila je publici prakse urbanog planiranja koje se decenijama sprovode u Austriji, napominjujući da je Beč najbolji grad za život jer se brine o potrebama svih društvenih grupa.

Ona je ukazala da su naše urbane sredine uglavnom prilagođene muškom iskustvu i potrebama, a da bi se to promenilo potrebna je saradnja stručnjaka, ali i uključivanje građana kako bi donosioci odluka u planiranje gradova uzimali u obzir i njihove glasove.

Panel „Filantropija i cirkularna ekonomija“ podstakao je pitanja na koje načine proizvodimo, upotrebljavamo i odbacujemo stvari, od hrane do predmeta za svakodnevnu upotrebu i kakve su mogućnosti da svoje navike pretvorimo u odgovorniji odnos prema članovima društva.

Na panelu „Mediji i zelene politike“ na kome su govorili profesor sa FPN-a Darko Nadić, Dragoljub Petrović urednik lista Danas, Veselin Simonović urednik portala Nova.rs i Dina Đorđević iz CINS, istaknuto je da je za dosledno i fer izveštavanje o ekološkim temama neophodno redakcijama obezbediti resurse da bi novinari nesmetano mogli da istražuju.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Međutim, kako su ukazali učesnici ovog panela bitno je uveravati javnost da je ova tema važna jer se ekologija i eko-aktivisti u našem društvu doživljavaju kao ljudi koji imaju „višak slobodnog vremena“.

Na kraju prvog dana današnjeg festivala, naši istaknuti umetnici i istoričari su na panelu „Spomenik“ razmatrali našu kulturu sećanja, pa je tako Milena Dragićević Šešić istakla da spomenike uvek podižu vođe i to sebi, kako bi se razlikovali od „običnih“ građana. U razgovoru su učestvovali i Irina Subotić, Goran Marković, Branislav Dimitrijević, Marko Lađušić i Radoš Antonijević.

U dvorištu Zornića kuće, pobednici konkursa „BlackBox“ započeli su podizanje sinteznog spomenika, dok su učesnice radionice OsnaŽene za „novu normalnost“ radile na pronalaženju načina da stres izazvan kriznim situacijama poput pandemije, pretvore u snagu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Volonteri Crvenog krsta prisustvovali su obuci koja će im omogućiti da pomognu starijim građanima da koriste pametne telefone i računare kako bi što lakše ostvarivali kontakte sa rodbinom i prijateljima sa kojima im je u vanrednim okolnostima, onemogućen prisniji kontakt.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Sutra, 9. oktobra, na programu MF2020  u 10 sati, na YouTube kanalu Miksera počinje uživo prenos razgovora „Evropski zeleni dogovor“ gde će biti reči o evropskom zakonodavstvu u polju ekoloških standarda kojima Srbija treba da se prilagodi na putu ka EU, a biće reči i o čistom vazduhu, „greenwashingu“, održivom dizajnu i spoju sa zanatima.

Drugi dan Mikser festivala moižete pratiti na YT stranici:

https://www.youtube.com/channel/UCvozkYtXB9Xj0UNgRspzB_g?view_as=subscriber

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar