Voja Žanetić, Dragoljub Mićko Ljubičić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ko pročita ovu knjigu, diviće se sebi što je ostao normalan, istakao je Peca Popović na promociji „Danas nam je divno dno i drugi igrokazi“ Mićka Ljubičića i Voje Žanetića, u izdanju Jež izdavaštva, koja je održana večeras u Sava centru.

Reč je o delu koje obuhvata tekstove koje su autori u četiri ruke pisali za scenu i televiziju od početka devedesetih godina prošlog veka.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Ja sam bio počastvovan prilikom da mogu da napišem nekoliko reči u okviru ovog izdanja. Naime, nije mala stvar biti autorski tandem 40 godina u šest igrokaza, u četiri zemlje, a u istom gradu. U Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, Saveznoj Republici Jugoslaviji, republici Srbiji i Crnoj Gori i Republici Srbiji, to je veliki podivg. I još u svakoj od tih država imati svoj rudokop, pa vaditi primere i pokazivati šta smo sve prošli. Od Indeksovog radio pozorišta, pa sve do dana današnjeg. Najlepše u svemu tome, u vremenima kad smo izgubili rođake i braću iz drugih država, još postoji neko ko gaji svoje prijateljstvo u ovoj zemlji u kojoj smo se izgleda svi raspukli. Kakav je divan primer ovakvog tandema – rekao je Petar Peca Popović i dodao:

– Kada je Bog delio talente, što bi Sidran rekao za Arsena Dedića da je nekoliko puta stajao u redu, i ova dvojica su sigurno stajala takođe bila u tom redu.

Milan Ćulibrk i Srđan Ivanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Mićko Ljubičić i Voja Žanetić su, u svom prepoznatljivom stilu, otkrili kako se dogodilo da „kliknu“ i počnu da sarađuju.

– Počelo je od Indeksovog radio pozorišta, Voja je bio urednik i toliko se smejao kada sam prvi put nastupio, u „Kosovskom boju“, da me je njegov zarazan smeh inspirisao. I tako je počelo. Tehnički, više nam je vremena trebalo da nađemo pravu metaforu za aktuelnu društveno- političku situaciju, nego za pisanje. Kad nju nađemo, posle je sve bilo i brzo i lako. I ono što je bilo važno jeste što smo uvek imali meru, da pronađemo način koji komunicira sa funkcijom, a ne ličnošću – otkrio je Ljubičić.

Voja Žanetić, Dragoljub Mićko Ljubičić, Petar Peca Popović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Žanetić je naglasio da su se kreirajući ove igrokaze oporavljali i da se između korica ove knjige nalazi istorija jednog lečenja.

– Oni su autori procesa, a ne trenda. Pokušajte da zamislite godine događanja naroda, godine sankcija, godine ratova u okolini, mesece bombardovanja i svega ovoga što nas je dovelo do dna, kako bi izgledalo da oni nisu čuvali naš duh svojim stvaralaštvom. Da nam u svakom nevremenu onim što su radili nisu budili nadu. Pisati knjige i igrokaze o našim životima, to nije pošlo mnogima za rukom i zato im se klanjam – zaključio je Peca Popović.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Moderator razgovora je bila Nataša Miljković a pridružio se i glumac Srđan Ivanović koji je sa Mićkom Ljubičićem izveo deo igrokaza „Danas nam je divno dno“.

Dragoslav Gane Pecikoza, Nataša Miljković, Dragoljub Mićko Ljubičić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Događaju su prisustvovale brojne javne ličnosti među kojima su bili Draža Petrović, Midorag Zec, Milan Ćulibrk, Igor Božić, Gane Pecikoza, Biljana Lukić i Ogi Radivojević…

Bonus video: MIćko Ljubičić i Voja Žanetić – „Danas nam je divno dno“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar