Varan premijera Foto:Promo

Polaznici radionice prestižne francuske škole dokumentarnog filma Atelje Varan, koja je tokom prethodna dva meseca održana u Domu omladine Beograda, predstaviće premijerno svoje filmove na projekciji 29. januara od 18 časova u Velikoj sali DOB-a, saopšteno je iz ove institucije.

Radionica Ateljea Varan, čuvene francuske dokumentarne škole filma, prvi put je održana 1980. godine u Parizu.

Ova škola koju je osnovao Jean Rouch, otac antropološkog i etnološkog filma, poznata je po tome da neguje „cinéma verité“ pravac dokumentaraca.

Za najznačajniju radionicu dokumentarnog filma, koja je po četvrti put organizovana u Srbiji, prijavila su se 54 kandidata iz celog regiona. Nakon dva kruga intervjua odbrano je deset učesnika: Mina Vavan iz Subotice, Zoja Čvoro iz Banja Luke, Ilija Zeković iz Bara, Hana Rastoder iz Podgorice, Filip Lafazanovski iz Skoplja, Zvonimir Grujić iz Zagreba, Isidora Bulatović iz Kragujevca, Maja Milić iz Beograda, Uroš Bačinić iz Beograda i Danilo Stanimirović iz Požarevca. Polaznici su tokom intenzivnog sedmonedeljnog kursa, koji je bio podeljen u dve faze, snimali svoje kratke autorske dokumentarne filmove.

Predavači su bili Jean-Noël Christiani iz Pariza, jedan od međunarodno najznačajnijih profesora dokumentarnog filma sa četrdesetogodišnjim iskustvom rada na radionicama Ateljea Varan, Sylvie Gadmer, montažerka iz Pariza i Dragan Nikolić, reditelj i urednik filmskog programa DOB-a. Među predavačima su bili i eksperti u različitim oblastima: direktor fotografije Stefan Đorđević, filmski autor i montažer Vladimir Šojat, dizajner zvuka Vladimir Živković, rediteljka i producentkinja Mila Turajlić, reditelj Ivan Ramljak (Zagreb), muzički producent i dizajner zvuka Peter Zirbs (Beč), reditelji Dejan Petrović, Mihajlo Jevtić i Srđan Keča.

Bonus video:

Filmske lokacije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar