Milovan Vitezović Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Komemoracija Milovanu Vitezoviću zakazana je za petak, 25. mart, sa početkom u 13 sati, u Skupštini grada Beograda, a sahrana je sutradan u 12.30, na beogradskom groblju Lešće, prema njegovoj izričitoj želji da počiva u porodičnoj grobnici, saopšteno je iz Udruženja književnika Srbije.

Poznati srpski pisac Milovan Vitezović preminuo je 22. marta u Beogradu u 78. godina.

Rođen je 11. septembra 1944. godine. Školovao se u Tubiću, Kosjeriću, Užicu i Beogradu. Diplomirao je na Filološkom fakultetu, odsek Opšta književnost, a potom i na Fakultetu dramskih umetnosti, odsek dramaturgija.

Ubraja se u najznačajnije srpske književnike 20. i 21. veka. Prvu zbirku pesama „Slobodnije od slobode“ objavio je 1968. godine. Tiraž je rasprodat za nedelju dana. Osim brojnih romana, među kojima se ističu „Šešir profesora Koste Vujića“ i „Lajanje na zvezde“, zbirki pesama i aforizama, te scenarija za TV drame, serije i filmove, značaj Milovana Vitezovića se ogleda i u činjenici da je jedan od retkih poznavalaca srpske istorije.

Napisao je tri istorijska romana, ali je u svako svoje delo integrisao delić istorije, činjenica, događaja, ličnosti. Zato ga mnogi smatraju jednim od najznačajnijih istoričara među književnicima.

Bonus video: Marko Živić komemoracija u BDP-u

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar