Mehdi Rajabian Foto: Mehdi Rajabian

Iranski muzičar Mehdi Radžabian, rizikuje da ode u zatvor zbog muzike koju pravi. On je u stvarnosti već dve godine zatvoren, uključujući samovoljno osamljivanje i štajk glađu, zbog pesama sa kojima se iranske vlasti ne slažu, ali on ne želi da odstupi.

Album Mehdija Radžabiana koji je nastao u podrumu njegove kuće u Sariju, u severnom Iranu, zove se „Grupa Bogova“. Album stavlja u prvi plan brazilski orkestar, i muzičare iz Turske, Indije i Argentine, i dve pevačice iz Amerike. Ti glasovi unose život u njegove pesme, ali istovremenu iskazuju politički stav, jer su ženski glasovi u pesmama, u Iranu zabranjeni, piše „BiBiSi„.

Kada je objavio da će raditi sa pevačicama, bio je osuđen i žena sudija mu je rekla da „ohrabruje prostituciju“. On ne zna da li će ga sada kada je album gotov opet optužiti, ali neće da stane i ne može da veruje da se u današnje vreme muzika i dalje zabranjuje.

Radžabianovo iskušenje je počelo još 2013. godine kada mu je Islamska revolucionarna garda upala u studio i konfiskovala sve hard diskove. Tada je vodio izdavačku kuću, zagovarao je ženske vokale u pesmama i pripremao je album o apsurdnosti iransko-iračkog rata.

Uhapšen je zbog uvrede državnog autoriteta i proveo je u pritvoru 90 dana na nepoznatoj lokaciji. 2015. godine ponovo je uhapšen sa svojim bratom Hoseinom, koji se bavi filmom, i posle tri minuta suđenja osuđen na šest godina zatvora. I on i brat štrajkovali su glađu 40 dana.

Naslovna numera novog albuma upravo govori o tome, o skoro beživotnom telu i transcendentalnom iskustvu, jer posle 29 dana štrajka glađu više nije znao da li je živ ili mrtav.

Album je spreman za izlazak ovog petka.

Počeo jesenji 18. Beogradski festival igre:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar