Foto: Promo

Globalna fuzija umetnosti i kulture WRLDArts festival, imaće svoj internacionalni debi u četvrtak, 28. decembra u 19 časova, na sceni Opere i teatra Madlenianuma u Beogradu.

Ovaj jedinstveni događaj je rezultat saradnje Omladinske fondacije XChange za kulturnu razmenu i Kulturnog centra Beograda. Kinesko-američka omladina će se sastati sa srpskim kolegama kako bi probudili kulturnu razmenu kroz moćno sredstvo – umetnost.

Foto: Promo

Učesnici WRLDArts festivala su:

Hor „The New Moon“, pod vođstvom priznatog dirigenta i tenora Heming Cao, koji će predstaviti svoje muzičke talente. Sedište im je u Bostonu a članovi su pretežno od azijsko-američkog porekla. U sastavu imaju dečji hor, omladinski hor, ansambl „a cappella“ i mešoviti hor za odrasle.

Hor Muzičke škole „Stanislav Binički“ iz Beograda, koji vodi profesorka Jana Nevajda. Osim brojnih nagrada, nastupali su u na scenama kao što su Dom JNA, Dom Vojske, sala Beogradske filharmonije, Beogradski sajam, Palata republike Srbije.

Polaznici GRUBB fondacije, koja radi sa romskom decom. Polaznici su 2017. otvorili poznati dečji festival Radost Evrope. Predstaviće svoju muziku i ples, jedinstvenu kombinaciju savremenog hip-hopa i tradicionalne romske muzike. Dobitnici su prve nagrade Evropske komisije za najuspešniji projekat u Srbiji koji podstiče integraciju Roma, 2017.godine.

Foto: Promo

Specijalna gošća je kineski sopran Vanže Žang (Wanzhe Zhang) koja će zatvoriti festival sa učesnicima oba hora izvedbom romske pesme “Od Erba do Dunava”. Ona ima vodeću ulogu u svetu klasične muzike i kulturne razmene. Poznata je po nastupima u prestižnim prostorima širom sveta, uključujući Karnegi Hol (Carnegie Hall) i međunarodne koncertne dvorane. Takođe se bavi i kamernom muzikom, pa je sa svojim srpskim partnerom, pijanistom Dejanom Sinadinovićem objavila nastupe uživo za Parisian Record Anima. Njen doprinos se proteže i na liderske uloge u muzičkim udruženjima i organizaciju međunarodnih muzičkih događaja. Predsednica je Fondacije Univerzalnih Umetnika (Universal Artists Foundation) i potpredsednica Kinesko-srpskog centra za naučnu i kulturnu razmenu (Chinese-Serbian Center for Scientific and Cultural Exchange).

Ulaz na ovaj događaj je slobodan.

Bonus video: Opera „Deca“ na festivalu MESS u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar